Lajčak i Vučić se sastali u Briselu

Izvor: VOA, 17.Maj.2021, 21:09

Lajčak i Vučić se sastali u Briselu

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Briselu, objavila su dvojica zvaničnika na nalozima društvene mreže Tviter. “Cenim priliku da sa predsednikom Srbije razmatram najnovije detalje u vezi sa dijalogom i odnosima Evropske unije i Zapadnog Balkana – između njegovih poseta NATO-u i Češkoj Republici”, napisao je Lajčak, koji je objavio i njihovu zajedničku fotografiju, ne navodeći više detalja o susretu. Sa druge strane, predsednik Srbije je u objavi na Tviteru, između ostalog napisao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga. “Želimo da čuvamo mir i stabilnost. Srbija je spremna za nastavak dijaloga. Dobar razgovor večeras sa Miroslavom Lajčakom”, napisao je Vučić. Kosovo i Srbija o normalizaciji odnosa su na tehničkom nivou počeli pregovore 2011. Ti pregovori su u međuvremenu prerasli u političke i 2013. strane su postigle prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Desetogodišnje razgovore obeležio je promenjiv učinak, česti prekidi dijaloga i neprimenjivanje postignutih dogovora. Trenutno je to ponovo slučaj nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i izbora lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija za premijera. Najavljeno je da će nova runda razgovora, čiji je posrednik Evropska unija, biti održana krajem juna i da će joj prisustvovati glavni pregovarači - Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SRBIJA JE SPREMNA ZA NASTAVAK DIJALOGA SA PRIŠTINOM: Predsednik Vučić sastao se sa Lajčakom (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Brisela putuje direktno u Prag u bilateralnu posetu Češkoj...Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je večeras zadovoljstvo što je imao priliku da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovara o razvoju situacije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.