Lajčak: Obaveza Prištine da formira ZSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2022, 05:21

Lajčak: Obaveza Prištine da formira ZSO

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede.

"To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, uključujući i ratifikaciju u skupštini. Iz tog razloga postoji dobro poznat princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora primeniti. To nije nešto što Brisel želi, već što se Kosovo dogovorilo sa Srbijom", rekao na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za medije na kraju posete Prištini.

Lajčak rekao da se radi na održavanju sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da bi on voleo da se to desi pre letnje pauze u Briselu, prenosi Koha.

"Želimo da se sastanu i dogovore o pitanjima koja su važna za građane Kosova i Srbije. Sada osećam da imamo zamah da počnemo sa češćim sastancima lidera. Plan je da imamo redovne sastanke", rekao je Lajčak.

On je takođe pohvalio potpisivanje mape puta za sprovođenje sporazuma o energetici na severu KiM.

Govoreći o razgovorima o sporazumu o registarskim tablicama, Lajčak je najavio nove sporazume i dodao da se mora ceniti svaki postignuti dogovor.

Upitan o izjavi da Kosovo i Srbija ne mogu da postanu deo EU bez međusobnog priznavanja, Lajčak je rekao da su "zato potrebni redovni sastanci da bi se definisalo šta znači potpuna normalizacija odnosa i kako to postići", prenosi Koha.

Lajčak je na današnjoj konferenciji za štampu, kako je prenela Koha, rekao i da mu je mandat specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine produžen za dve godine.

Lajcak sa liderima Srpske liste  i gradonačelnicima srpskih opština

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u Severnoj Mitrovici sa četiri gradonačelnika srpskih opština sa Kosova i Metohije i sa predstavnicima Srpske liste.

Na sastanku sa Lajčakom prisutan je i predsednik Srpske liste i ministar za zajednicu i povratak Goran Rakić, kao i gradonačelnici Severne Mitrovice Milan Radojević, Zubinog Potoka Srđan Vulović, Leposavića Zoran Todić i Dragiša Milović iz Zvečana, prenosi Kosovo onlajn. Kako je najavljeno, na sastanku se razgovara o najaktuelnijim bezbednosnim, političkim i ekonomskim temama, a nakon toga neće biti održana konferencija za novinare.

Kasnije će Lajčak obići trafostanicu Valač i administrativni prelaz Brnjak preko kojeg će otputovati za Beograd.

Lajčak će u poseti Beogradu biti od danas do 1. jula, saopštila je mreža EU info.

Lajčak će se tokom posete sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, kao i sa liderima parlamentarne opozicije i predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji, najavljeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.