BRISEL: Kurc zahteva podršku EU za obnovu na Balkanu!

Izvor: Kurir, 19.Maj.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRISEL: Kurc zahteva podršku EU za obnovu na Balkanu!

Razaranja su dramatična. Potrebna je sada hitna pomoć u spasavanju ljudskih života. Takođe potrebno je dalje boriti se akutno protiv poplava, naglasio je ministar inostranih poslova Austrije

BRISEL – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je danas finansijsku pomoć EU za obnovu od poplava pogođenih zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zapadnog Balkana.

"I EU mora dati svoj veliki doprinos. O tome ćemo danas razgovarati i to ćemo tražiti", poručio je Kurc pred današnji sastanak šefova diplomatija EU u Briselu.

Pored Austrije za pomoć EU pogođenim zemljama zalaže se i Hrvatska, koja je i sama suočena sa problemima poplava.

"Tamo se događa stravična drama“, opisao je Kurc, koji je, kako je ukazao, u kontaktu sa kolegama i premijerima Srbije i Bosne.

"Razaranja su dramatična. Potrebna je sada hitna pomoć u spasavanju ljudskih života. Takođe potrebno je dalje boriti se akutno protiv poplava“, naglasio je on.Kurc je dodao da će i posle biti potrebna podrška, posebno u obnovi infrastrukture, ističući da Austrija već sada bilateralno pomaže.

Pored fonda solidarnosti EU postoji i mogućnost da se budžetska sredstva za humanitarnu pomoć mobilišu kod nadležne evropske komesarke Kristaline Georgijeve, podvukao je on dodajući da će o tome biti razgovarano narednih nedelja u Uniji.

Na pitanje novinara u vezi prijateljskog stava Srbije prema Rusiji u vezi ukrajinske krize, Kurc je poručio da "definitivno sada nije trenutak da se razgovara o zahtevu prilagođavanja srpskog stava liniji EU“.

"Zajednička spoljna politika je važna i treba o njoj diskutovati, ali sada moramo da pomažemo u vezi ove elementarne nepogode“, objasnio je on.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kurc zahteva podršku EU za obnovu na Balkanu

Izvor: Blic, 19.Maj.2014

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je danas finansijsku pomoć EU za obnovu od poplava pogodjenih zemalja zapadnog Balkana..."I EU mora dati svoj veliki doprinos. O tome ćemo danas razgovarati I to ćemo tražiti", poručio je Kurc pred današnji sastanak šefova diplomatija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.