Kurc: Građani Srbije da budu svesni, bez napretka u dijalogu – nema EU

Izvor: B92, 03.Apr.2019, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Građani Srbije da budu svesni, bez napretka u dijalogu – nema EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da će svako moguće rešenje kosovskog problema morati da ima podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica SB UN.

On je istakao da građani Srbije moraju da budu svesni da bez jasnog napretka u odnosima Beograda i Prištine Srbija neće moći da se priključi Evropskoj uniji.

"U našem je interesu da budemo u bliskim partnerskim odnosima sa SAD kada je u pitanju zapadni Balkan i da imamo njihovu podršku u ohrabrivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napretka u postizanju rešenja za ovo važno pitanje", rekao je Kurc u intervjuu za magazin Kord.

Kako je naveo, građani Srbije moraju da budu svesni "da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja EU".

"Imamo dobre odnose i sa Beogradom, i sa Prištinom, i pokušavamo da podržimo proces (dijaloga) što je više moguće", rekao je austrijski kancelar.

Kurc je ponovio da je oduvek smatrao da je mesto Srbije u Evropskoj uniji, kao i svih drugih zemalja zapadnog Balkana, dodajući da ono što se dešava na zapadnom Balkanu ima direktan uticaj na Austriju.

Austrijski kancelar je dodao da je za pristupanje EU potrebno sprovesti niz reformi i da je u Srbiji pod vođstvom Aleksandra Vučića već sproveden značaj broj reformi.

Na pitanje da li je pristupanje Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana privremeno uklonjeno sa agende Brisela, s obzirom na trenutna dešavanja unutar EU, Kurc je izričito naglasio da to nije tačno.

"Šta je moglo da vas dovede do takvog zaključka? Upravo je suprotno, jer je tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja EU 2018. proces proširenja stavljen na vrh agende", naglasio je austrijski kancelar.

Na pitanje lista da li su nesuglasice između njega i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića uticale na bilateralne odnose Srbije i Austrije, Kurc je odgovorio da su odnosi dve zemlje odlični i da obe zemlje imaju interes da tako i ostane.

"Redovno imam susrete sa predsednikom Vučićem i mojom koleginicom, premijerkom Anom Brnabić, i mi imamo odlične lične odnose. Ivicu Dačića poznajem već dugo vremena i nedavno smo se videli u Beču", kazao je Kurc.

Podsetivši da je Austrija jedan od glavnih investitora u Srbiju i da je do sada u tu zemlju investirala preko 2,3 milijardi evra, Kurc je naglasio da su austrijske kompanije zainteresovane za dugoročno ulaganje i širenje poslovanja u zemlji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.