Kriza izazvana Kovidom 19 pokazala značaj regionalne saradnje, Brisel za usklađeno otvaranje Balkana i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2020, 12:45

Kriza izazvana Kovidom 19 pokazala značaj regionalne saradnje, Brisel za usklađeno "otvaranje" Balkana i EU

Kriza izazvana pandemijom Kovida 19 pokazala je koliko je važno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili druge razlike, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ponovio da je Srbija spemna za dalje angažovanje u regionu radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta. Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da Zapadni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Balkna i EU treba zajedno da se pripreme za moguće i postepeno "otvaranje" tokom ukidanja restrikcija .

Dačić je to rekao na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i ministara spoljnih poslova članica EU koje su neposredni susedi regiona - Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija, koji je održan na inicijativu šefova diplomatija Grčke i Severne Makedonije - Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova.

Ministri su razmatrali kako uspešno doprineti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socio-ekonomskim posledicama pandemije.

Dačić je pozdravio odluku o uspostavljanju tzv. "Zelenih koridora" u regionu, što je omogućilo da se tokom krize medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

Dačić je rekao i da je Srbija preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz poštovanje epidemioloških preporuka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je podsetio da Srbija od 1. juna otvara granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, kaže, takođe u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu.

"Očekujemo da će i ostali partneri iz ovog dela Evrope, poštujući savete eksperata, krenuti u ublažavanje mera i postepeno otvaranje granica", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao i da, bez obzira na trenutne okolnosti, Srbija nije izgubila iz vida značaj evropskog puta i sveobuhvatne reforme društva.

"Nastavljamo da radimo na realizaciji naših ciljeva i nadamo se da će, u skladu sa tim, uskoro biti otvorena i nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom", zaključio je ministar Dačić.

Varheji: EU i Zapadni Balkan zajedno u "otvarnje" nakon Kovida

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da Zapadni Balkna i EU treba zajedno da se pripreme za moguće i postepeno "otvaranje" tokom ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije KOVID19.

"Želimo da pridružimo naše partnere sa Zapadnog Balkna mapi puta EU koja se odnosi na postepeno ukidanje restrikcija u oblasti putovanja, pokretanje poslovanja i ugostiteljskih usluga uz poštovanje zdravstvene situacije", napisao je Varheji na svom Tviter nalogu.

Komesar Varheji učestvovao je danas na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkna i susednih EU zemalja koji su organizovali šefovi diplomatija Severne Makedonije i Grčke.

Kako je objavljeno u Skoplju, na konferenciji je bilo reči o trenutnoj i budućoj saradnji regiona i EU u regulisanju prekograničnih putovanja, transporta i turizma i međusobnoj ekonomskoj podršci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Pandemija koronavirusa pokazala koliko je bitno da region sarađuje

Izvor: RTS, 19.Maj.2020

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i ministara spoljnih poslova članica EU koje su neposredni susedi regiona (Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija). Konferencija je održana na inicijativu ministara...

Nastavak na RTS...

Dačić: Kriza zbog korone pokazala koliko je bitno da region sarađuje

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2020

BEOGRAD - Aktuelna kriza u vezi sa pandemijom virusa korona pokazala je koliko je bitno da region sarađuje jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je najavio da Srbija od 1. juna otvara...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Izveštaji o napretku Srbije i Zapadnog Balkana na jesen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2020

Komesar za proširenje Oliver Varheji potvrdio je danas da će izveštaji o napretku zemalja u procesu pristupanja EU biti objavljeni na jesen, umesto u uobičajenom "prolećnom terminu"..."Na jesen, nadam se već u septembru, izaći ćemo sa paketom proširenja", najavio je Varheji...Odgovarajući na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.