Krim ponovo u sastavu Rusije

Izvor: RTS, 21.Mar.2014, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krim ponovo u sastavu Rusije

Završena procedura kojom se Krim pripaja Rusiji. Šefovi država i vlada zemalja članica EU odlučili da dodaju novih dvanaest imena na "crnu listu" sankcionisanih ruskih funkcionera. Dogovoreno i da se otkaže samit EU-Rusija, kao i bilateralni susreti na visokom nivou sa ruskim funkcionerima. Potpisan sporazum EU i Ukrajine.

14.15 - Rusiji potrebna Evropa više nego što je Evropi potrebna Rusija kada je u pitanju snabdevanje gasom, kaže Dejvid Kameron, prenosi Rojters
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
12.35 - Putin potpisao zakon, čime je završena procedura kojom se Krim pripaja Rusiji, prenosi Rojters

12.25 - Arsenij Jacenjuk zatražio od međunarodne zajednice da zavede ekonomske sankcije Rusiji kako bi se zaustavilo njeno stvaranje "novog svetskog poretka", prenosi AFP. 

11.20 - Moskva bi za sada trebalo da se uzdrži od nametanja sankcija Amerikancima u znak odmazde, poručio Putin, prenosi AFP. 

10.30 - Dmitrij Medvedev kaže da ukupni dug Ukrajine prema Rusiji iznosi 16 milijardi dolara. Putin najavio da će otvoriti račun u banci koja je pogođena američkim sankcijama, javlja Raša tudej

10.15 - U ovom trenutku je teško razgovarati sa političarima sa Zapada, koji žive van stvarnosti i još veruju da bi Rusija mogla da povuče odluku o prisajedinjenju Krima, kaže Sergej Lavrov, prenosi Rojters

10.05 - Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno potvrdio sporazum kojim Krim postaje deo Rusije, javlja Rojters

10.00 - Evropska unija i ukrajinske vlasti potpisale su politički deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sporazume o pripajanju Krima Rusiji, koje je prethodno ratifikovao ruski parlament. Tim sporazumima, Krim i Sevastopolj postaju dva nova ravnopravna člana Ruske Federacije.

Sporazumi o tome su potpisani u Kremlju u utorak, 18. marta. Donji Dom, Državna duma ratifikovala ga je juče, a Savet federacije danas.

U skladu sa sporazumom, Krim se smatra delom Rusije od datuma potpisivanja sporazuma, a novi subjekti federacije se nazivaju Republika Krim i grad sa posebnim statusom Sevastopolj.

Kao državni jezici Krima su navedeni ruski, ukrajinski i krimsko-tatarski.

Brisel je prethodno odlučio da doda novih 12 imena na "crnu listu" sankcionisanih ruskih funkcionera, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Osim toga, lideri EU su se saglasili da otkažu samit EU-Rusija, kao i bilateralne susrete na visokom nivou sa ruskim funkcionerima.

Kako je istakao Van Rompej, sankcije nisu osveta niti su same sebi svrha, već predstavljaju spoljnopolitički alat. Kako kaže, ako Rusija ne preduzme mere da smiri krizu, biće uvedene mnogo ozbiljnije ekonomske sankcije.

Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da postoje izvesna preklapanja između njihove i američke "crne liste". "Novih 12 imena na našem spisku dodali smo u dogovoru sa Amerikancima", rekao je Oland.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da žele da pomognu Ukrajini i ukrajinskom narodu u što je moguće većoj meri. "Evropska komisija će ukinuti carinske namete za veliki broj ukrajinskih proizvoda namenjenih izvozu u Evropsku uniju", rekla je kancelarka.

Spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa danas će predstaviti zakon o pomoći Ukrajini. Vašington namerava da Kijevu ponudi milijardu dolara zajma.

Predstavnici privremene ukrajinske vlade potpisali su u Briselu Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji.

Sporazum je u ime Ukrajine potpisao vršilac dužnosti premijera Arsenij Jacenjuk, preneo je Rojters.

Prošle godine je odluka bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da ne potpiše taj sporazum dovela do višemesečnih demonstracija, a na kraju i do promene režima u Ukrajini.

EU je podelila Sporazum na dva dela, politički i ekonomski, kako bi pružila priliku prelaznoj vladi da odmah potpiše prvi deo.

Ekonomski deo sporazuma biće potpisan nakon predsedničkih izbora i formiranja nove vlade u maju.

"Potpisivanjem političkog dela Sporazuma o asocijaciji sa premijerom Ukrajine zapečatićemo čvrsto prijateljstvo koje približava Ukrajinu EU", najavio je sinoć predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo nakon prvog dana briselskog samita.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.