Koštunica: sedam razloga zbog kojih Srbija ne treba u EU

Izvor: TvojPortal.com, 11.Feb.2012, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: sedam razloga zbog kojih Srbija ne treba u EU

Dnevnik.rs    Koštunica je kazao da je Srbija posle 2000. godine krenula putem evrointegracija i nije unapred odbacila taj put već da je "Brisel taj koji je zloupotrebio poverenje koje je u Srbiji postojalo prema EU" BEOGRAD: Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da "interes Srbije nije da bude član Evropske unije" i za to naveo sedam razloga.




Na promociji svoje knjige "Zašto Srbija a ne Evropska unija" koju je organizovao Fond "Slobodan Jovanović", Koštunica je rekao da Srbija u odnosu na EU treba da bude neutralna, kao što u odnosu na NATO treba da bude vojno neutralna, i da prvi zadatak nove vlade i skupštine treba da bude formalno proglašenje neutralnosti.
Koštunica je kazao da je Srbija posle 2000. godine krenula putem evrointegracija i nije unapred odbacila taj put već da je "Brisel taj koji je zloupotrebio poverenje koje je u Srbiji postojalo prema EU".
Da je Brisel stavio na početku integracija jasno do znanja da računa na Srbiju bez Kosova niko ne bi imao prava da govori o zloupotrebi poverenja, rekao je Koštunica i dodao da je, kada je stao iza protivpravno odluke o proglašenju jednostrane nezavisnosti Kosova, "Brisel bio taj koji je prekršio svoje obećanje da će celovita Srbija ući u EU".
Koštunica je kao razloge za to da Srbija ne treba da bude član EU naveo Kosovo i otimanje teritorije, dodajući da, ako se na to pristane, iza toga sledi i dalja dezintegracija zemlje.
Kao treći razlog on je naveo da je uslov za članstvo Srbije u EU da podrži "protivdejtonsku centralističku integraciju Republike Srpske u Bosnu i Hercegovinu", kao i da se vrši pritisak da se odrekne vojne neutralnosti i u skladu sa time da postane član NATO-a.
On je rekao i da Srbija mora da ispuni još jedan uslov, a to je da prizna "početnu, izvornu i najveću krivicu i odgovornost za ratove na prostoru prethodne Jugoslavije", navodeći da je taj uslov ispunjen kada je Skupština Srbije izglasala deklaraciju osude zločina u Srebrenici.
Prema njegovim rečima, razlog za neulazak u EU je i to što je Srbija dužna da izvrši liberalizaciju svoje spoljne trgovine bez procene da li će i kada postati član EU i to bez ikakve materijalne nadoknade.
Kao sedmi i poslednji razlog Koštunica je naveo da je Srbija dužna da odgovori na zahteve "raznoraznih evropskih institucija, tela, nadzornika...da ubrzano i bezuslovno prihvati tobožnje kulturne standarde, obrasce ponašanja, moralne norme i sistem vrednosti", što bi, kako kaže zahtevalo i reviziju istorije Srbije i političke i kulturne.
Koštunica je rekao da je način da se svim tim zahtevima i ucenama Srbija suprotstavi bio onaj iz 2004. do 2008. godine i konsenzus i nacionalno jedinstvo iskazano u pregovorima o statusu Kosovu, ali da se kasnije došlo do "kooperativne vlade" kada su zapadne sile "uspele da pronađu u Srbiji one kojima je strani partner bio bliži od nacionalnog jedinstva i odbrane države".
Koštunica je kazao da sa EU treba razvijati ekonomsku saradnju a da je politici "Evropa nema alternativu" alternativa politička neutralnost, ideja samostalnosti i slobode u odnosu na nove dogme i nove centre moći.
Na promociji su govorili pisac Siniša Kovačević, profesor Milo Lompar i, u ime Fonda "Slobodan Jovanović", profesor Mile Savić. Tanjug

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.