Korekcija granica možda deo krajnje slagalice

Izvor: B92, 14.Sep.2018, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Korekcija granica možda deo krajnje slagalice"

Komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je da bi u pregovorima Kosova i Srbije korekcija granica mogla da bude deo krajnje slagalice.

"Kada kažem da uđemo u pregovore sa otvorenim pristupom, takav dogovor sadrži mnogo, mnogo elemenata. A to može da bude deo krajnje slagalice", rekao je Han u intervjuu agenciji MIA na ponovljeno pitanje da li je Evropska komisija za ili protiv razmene teritorija ili korekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granice u dogovoru Beograda i Prištine.

Evrokomesar je prvo izbegao da odgovori na pitanje da li će EK podržati ili će biti protiv promene granica ako se Beograd i Priština dogovore o tome, rekavši da im treba omogućiti da u pregovore uđu sa otvorenim pristupom.

"Razume se da znaju međunarodne obaveze i zabrinutost i mislim da je cela priča dobro oslikana u rečenici: 'Svako bilateralno rešenje u regionu treba da doprinese stabilnosti, prosperitetu i da bude održivo'. Ne sme da bude na račun drugih. Naprotiv", rekao je evrokomesar za proširenje.

Prema njegovim rečima, svako rešenje mora da bude nešto što će dodatno doprineti opštem cilju - da svi iz zapadnobalkanske šestorke budu u EU, pre ili kasnije.

To je, kako je rekao, jedini način za održivo i sigurno rešavanje sporova u regionu.

"Ceo koncept neće biti uspešan, ako članice postanu samo dve ili tri zemlje, a druge ostanu napolju. To neće doneti stabilnosti u regionu. Naprotiv", rekao je Han.

Poredeći eventualni dogovor Beograda i Prištine sa makedonsko-grčkim dogovorom, Han je rekao da u dogovoru Atine i Skoplja svi govore o dodatku prideva "severna" na ime Makedonije, ali da dogovor sadrži 35 ili 40 strana i nabraja elemente u raznim oblastima.

"Pretpostavljam da će se dogovor Beograda i Prištine sastojati od više od 35 stranica, zato je preoptimistično da se misli da će to biti urađeno za nekoliko sedmica", rekao je Han, dodajući da cilj treba da bude da Srbija i Kosovo imaju dogovor do polovine iduće godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.