Konzervativci će glasati o nepoverenju Terezi Mej

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2018, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervativci će glasati o nepoverenju Terezi Mej

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke glasaće o nepoverenju u vođstvo premijerke Tereze Mej, rekao je danas jedan partijski zvaničnik.

Grejam Brejdi rekao je da je postignut potreban prag od 48 pisama konzervativnih poslanika u kojima se traži da se glasa o nepoverenju vođi stranke.

Tereza Mej koja je postala premijerka ubrzo pošto je Britanija glasala da izađe iz Evropske unije 2016. godine kritikovana je u stranci zbog njenog dogovorenog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << plana za Bregzit.

Mnogi poslanici sve su više besni na nju zbog načina na koji je vodila pregovore o Brezgitu i zbog dogovora o razlazu koji je postigla s EU.

Konzervativni poslanici glasaće o nepoverenju Terezi Mej večeras između 19.00 i 21.00 po lokalnom vremenu.

Još se ne zna kada će biti poznati rezultati ali Mej treba da dobije većinu da bi pobedila. Ukoliko dobije većinu i ne bude joj izglasano nepovrenje ne može se više dovoditi u pitanje njeno vođstvo najmanje godinu dana.

Ukoliko izgubi na glasanju o nepoverenju mora da podnese ostavku na čelu stranke, Konzervativci će birati novog vođu, a ona ne može da se kandiduje.

Opcija je, kako piše Bi-Bi-Si (BBC), ukoliko Mej pobedi ali ne sa ubedljivom većinom i da bi mogla da odluči da podnese ostavku kao šefica stranke.

Pošto je Konzervativna stranka najveća stranka u donjem domu britanskog Parlamenta očekuje se da njen lidr bude premijer.

Mej obećala da će se boriti da joj se ne izglasa nepoverenje

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas posle najavljenog glasanja o nepoverenju u okviru njene Konzervativne stranke da će se boriti "svim silama" da to ne prođe i pozvala svoje kolege da je podrže.

Mej je u kratkoj izjavi ispred Dauning strita rekla da bi promena lidera zemlje u ovom trenutku dovela do toga da se odvajanje Britanije iz EU odloži ili zaustavi i obećala je da će se boriti da ostane.

Ona je rekla da bi se njenim odlaskom u jeku krize "rizikovala budućnost zemlje i stvorila neizvesnost kada zemlja najmanje to sebi može da priušti" i da je "čvrsto rešena da završi posao" sprovođenja Bregzita.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.