Konkurs “Evropski dnevnik” predstavljen niškim profesorima i učenicima

Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2018, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs “Evropski dnevnik” predstavljen niškim profesorima i učenicima

NIŠ

Najnoviji konkurs “Evropski dnevnik” predstavljen je u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac niškim srednjoškolcima i njihovim profesorima.

Konkurs je raspisala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji a namenjen je srednjoškolcima iz cele Srbije koji se mogu takmičiti pojedinačno ili grupno u kategorijama literarnih i likovnih radova, foto reportaže ili foto-rada, kao i u multimedijalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << formama.

Snežana Andrić iz niškog EU info kutka govorila je o temama, kategorijama, ulozi mentora, nagradi, načinu podnošenja radova kao i o drugim pojedinostima u vezi sa konkursom koje su zanimale srednjoškolce i njihove profesore.

Ovogodišnje teme na koje će mladi izrađivati svoje kreativne radove sadržane su u publikaciji “Evropski dnevnik 2018-2019” i grupisane su u nekoliko celina: EU i ja, EU i Srbija, čuvajmo našu životnu sredinu, zdravi stilovi života, aktivno građanstvo i prevencija nasilja.

Konkurs traje do 21. februara 2019. godine, a proglašenje pobednika održaće se u maju 2019. Godine. nakon čega će uslediti nagradno sedmodnevno putovanje u jednu ili više evropskih zemalja.

Uz nagradni konkurs đacima i njihovim profesorima predstavljena je publikacija i Evropski dnevnik 2018/2019,  koja se devet godina zaredom izdaje u Srbiji i Uputstvo za podnošenje radova na nagradni konkurs.

U okviru publikacije nalaze se informacije o putovanjima, studentskim razmenama, fondovima i stipendijama, volontiranju i učenju jezika u EU, o onome što čeka Srbiju postane članica EU, kao i o životu građana u drugim zemljama EU.

“ Ova publikacija ima za cilj da srednjoškolcima predstavi Evropsku uniju na jedan zanimljiv način , šta predstavlja Eu, o svim temama, institucijama , šta će Srbiji značiti pristup EU i informacije koje se tiču putovanja , studiranja, učenje jezika u Evropskoj uniji, sve ono što je njima korisno. Ovu publikaciju profesori mogu koristiti i tokom svoje nastave.” Rekla je Snežana Andrić iz Evrpskog kutka Niš.

Svi prisutni su pokazali veliko interesovanje za konkurs i priliku da osvoje vrednu nagradu–sedmodnevno putovanje u nekoliko zemalja Evropske unije u maju 2019. Godini

Profesor građanskog vaspitanja u Trgovinsko ekonomskoj školi u Nišu  Bojan Marković  je sa svojim učenicima došao na prezentaciju Evropskog dnevnika.

“ Ovo je dobra prilika da u okviru predmeta koji predajem u školi, građansko pravo  temu nasilja uopšte , a posebno vršnjačkog nasilja , dečijih prava, obradimo na način koji konkurs traži i da se učenici upoznaju i neposredno sa aktivnostima u okviru EU info kutka u Nišu. Pre nekoliko dana, 20. Novembra obežen je Međunarodni Dan dečijih prava” rekao je profesor Marković.

Prezentacije “Evropskog dnevnika” biće održane i u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu, Kraljevu, Zaječaru, Jagodini, Valjevu, Leskovcu, Pirotu, Novom Pazaru, Užicu i Vranju kao i dodatne prezentacije u Beogradu, Novom Sadu i Niš.

Svi zainteresovani više informacija mogu dobiti na sajtu www.evropskidnevnik.rs

Narodna biblioteka Stevan Sremac u Nišu i Gradska biblioteka u Novom Sadu su deo EUTEKA mreže. Ova mreža u svom sastavu ima 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o EU.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.