Izvor: Blic, 21.Jan.2018, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkretizovan predlog upravljačkog modela za razvoj Golije

U ivanjičkom hotelu „Park“ održana je treća radionica za izradu akcionog plana razvoja Golije. Radionica je organizovana u okviru projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Prvi deo radionice bio je posvećen razmatranju predloga modela upravljanja razvojem područja Golije sa ključnim predstavnicima pet lokalnih samouprava koje se teritorijalno prostiru na ovoj planini. U drugom delu rad je bio usmeren ka konsolidaciji predloga projekata i akcionog plana za razvoj Golije, kao i razradi prioritetnih projekata po tematskim oblastima.

- Ovo je poslednja radionica za izradu akcionog plana. U njen rad uključili smo predstavnike svih pet lokalnih samouprava koji su dali maksimalan doprinos za iznalaženje predloga o modelu upravljanja socioekonomskim razvojem Golije, gde smo u prethodnom periodu u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom za zaštitu životne sredine došli do jednog optimalnog predloga koji bi trebao da definiše upravljački model i pravni subjekt koji bi trebao da se bavi socioekonomskim razvojem Golije“, rekao je Viktor Veljović, menadžer projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“.

Prema Veljovićevim rečima, ideja je da JP „Srbijašume“ u skladu sa nadležnostima i obavezama bude na čelu upravljanja razvojem ove planine. U okviru ovog javnog preduzeća biće formiran poseban pravni subjekt koji će uključiti resorna ministarstva i pet lokalnih samouprava.

- Definisani akcioni plan treba sada da odredi prioritete i ključne projekte za naredni petogodišnji period. Neki od tih projekata imaju širu vremensku dimenziju pa će se oni realizovati fazno. Prioritet je putna infrastruktura, razvoj i osnaživanje lokalnog stanovništva, kako bi se ono zadržalo na ovom prostoru, jer je inicijator svih promena. Najkonkretnije, prva faza podrazumeva realizaciju određenih putnih pravaca koji su sada u jako lošem stanju, ali i novih koje treba izgraditi. Na taj način bi se povezala veća naselja na Goliji kao što su recimo Rudno i Devići. Zato je ključno uspostaviti mehanizme podrške, pre svega finansijske - kaže Veljović.

Da bi se Golija razvijala u planiranom pravcu kao moderna turistička destinacija pre svega je važno realizovati projekte infrastrukture kao što je vodosnabdevanje, elektrifikacija i odvođenje otpadnih voda.

Akcioni plan koji sadrži predlog upravljačkog modela i projekte infrastrukture, biće publikovan od strane Evropskog PROGRESA i prezentovan na završnoj konferenciji 30. januara u Beogradu. Nakon toga, Ministarstvo za zaštitu životne sredine treba da razmotri pravne modalitete i pravni kontekst za upravljački model, dok poslednju reč o tome daje Vlada Srbije.

U radionicamasu učestvovali predstavnici međuresorne radne grupe za Goliju, predstavnici pet lokalnih samouprava, zainteresovanih institucija, lokalni poljoprivredni proizvođači, turoperateri, ponuđači turističkih usluga i drugi.

Izradu upravljačkog modela radi konzorcijum sastavljen od jedne italijanske firme koja se bavi razvojem zaštićenih područja u ovoj zemlji, Društvo za razvoj ibarske doline (IDA) iz Kraljeva, Agenda 21 iz Italije kao konsultantska kuća i Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ iz Beograda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.