Kolinda kritikovala agresivnu retoriku SRB i dala savet

Izvor: B92, 14.Dec.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda kritikovala "agresivnu" retoriku SRB i dala savet

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je naglasila kako se "agresivnom retorikom i performansima ne može ući u EU, već ispunjavanjem kriterijuma“.

Ona je to izjavila komentarišući, kako Hina javlja, agresivnu retoriku i napade vođa Srbije na Hrvatsku u vezi s hrvatskom blokadom pregovora Srbije i Evropske unije.

Hrvatska predsednica je rekla da su srpske optužbe i tvrdnje upućene Republici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatskoj sasvim neprihvatljive i da hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji.

Republika Hrvatska blokirala je Srbiji otvaranje poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi, jer je imala primedbe zbog udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Komentarišući reakcije srpskog državnog vrha predsednica Republike Grabar Kitarović takođe je istakla kako je „neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, 'fašistoidnom, ustašoidnom' i slično“.

"!U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih, čak i retorička agresija na Hrvatsku samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je reč o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela“, rekla je Grabar Kitarovićeva.

Naglasila je kako je i Republika Hrvatska trebalo da ispuni kriterijume za članstvo u EU, dodavši da je hrvatska ruka za saradnju i pomoć i dalje ispružena.

"Međutim, ne možemo insistirati niti više niti manje, od onoga što kriterijumi jesu. Mislim da to mora shvatiti i Evropska unija koja jedino na taj način može zadržati svoj kredibilitet, da ima jednake kriterijume prema svima“, rekla je hrvatska predsednica.

Podsetila je da je svojevremeno vodila hrvatske pregovore za članstvo u EU i ponudila savet srpskim kolegama.

"Agresivnom retorikom i performansima ne može se ući u Evropsku uniju, već ispunjavanjem kriterijuma. Ja sam ovde u Hrvatskom zagorju radi ovih ljudi, kao i Vlada baviću se razvojem Republike Hrvatske, usredsrediću se na bolji život u Hrvatskoj, a Srbija neka se bavi sama sobom“, naglasila je u izjavi novinarima predsednica Hrvatske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.