Kolinda ŠOKIRALA region: Albanci su naša BRAĆA PO ORUŽJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2018, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda ŠOKIRALA region: "Albanci su naša BRAĆA PO ORUŽJU"

Hrvatska predsednica u poseti Tirani

Hrvatska snažno podržava evropske integracije Albanije i pozdravlja napredak koji je postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u EU, izjavila je danas u albanskom parlamentu hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte i:

- Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede - rekla je hrvatske predsednica tokom drugog dana službene posete Tirani gde se sastala sa predsednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Takođe je iskoristila priliku i da čestita albanskoj strani povodom otvaranja pristupnih pregovora u junu 2019. godine.

Poručila je da će Hrvatska nastaviti da podržava proces evropske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na sopstvenom evropskom putu.

- Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatska se raduje daljem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom. Zajedno možemo mnogo toga da uradimo - kazala je Grabar-Kitarović.

U svom govoru se osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

- Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno – rekla je Grabar-Kitarović i podsetila na brojne Albance koji su se borili u ratu u Hrvatskoj. - Bili smo doslovno braća po oružju i pre nego što smo 2009. godine ušli zajedno u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi da Hrvatska to neće zaboraviti.

Kao "nesumnjivi istorijski trenutak" u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Tirani u martu 1994.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KOLINDA ŠOKIRALA REGION: Albanci su naša BRAĆA po oružju!

Izvor: Kurir, 19.Jul.2018

Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, izjavila je danas u albanskom parlamentu hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović

Nastavak na Kurir...

"Hrvatska snažno podržava Albaniju - Vi ste naša braća po oružju"

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jul.2018

"Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji" , izjavila je danas u albanskom parlamentu hvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović...- Hrvatska snažno podržava evropsku...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.