Koliko je korišćenje antibiotika na svoju ruku opasno /VIDEO

Izvor: B92, 19.Sep.2017, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je korišćenje antibiotika na svoju ruku opasno /VIDEO

Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je danas u Nišu profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić.

Antibiotici su neizbečni u kućnoj apoteci porodice Čolić.

"Zbog jakih upala, prehlada. U kući uvek moram da imam antibiotike zbog dva deteta, ali samo uz preporuku lekara.“
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
I samo tako treba uzimati ove lekove. Ipak, građani ih neretko koriste na svoju ruku. Neki veruju da antibiotici leče sve.

"Od prehlade curenja nosa, pa dotle da je jedna gospođa tražila lek protiv hrkanja, da bude antibiotik, što naravno nije mogla da dobije“, priča diplomirani farmaceut Milica Radić.

"Građani vole da se samoleče, a lekari sve češće posežu za lekovima, a da nisu pretodno utvrdili tačno od čega pacijent boluje“, ističe profesor doktor Mijomir Pelemiš.

Stručnjaci upozoravaju, neracionalno korišćenje antibiotika vrlo brzo stvara otpornost bakterija. Posledice mogu biti ozbiljne.

"Od obične infekcije može pacijent da dobije ozbiljnu bolest. Ako ima zapaljenje grla, dobiće zapaljenje pluća.“

"Kod dece osim rezistencije, koja je evidentna u Srbiji, koja je u porastu, postoji problem što se najveći broj antibiotika prepisuje deci do druge godine života kada se razvija imuni sistem i može da ostavi dalekosežne posledice. Čak se povezuje i sa nekim hroničnim bolestima koje mogu da se razviju u budućnosti“, ističe klinički farmakolog profesor doktor Milica Bajčetić.

Poslednjih nekoliko godina pooštrenim kontrolama kod izdavanja lekova, ali i edukacijom građana i lekara kroz kampanju Ministarstva zdravlja potrošnja antibiotika kod dece umanjena je za 15 odsto.

Sve to još nije dovoljno, jer je Srbija i dalje među evropskim rekorderima po potrošnji ovih lekova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.