Koliko je Srbija daleko od otvaranja poglavlja?

Izvor: Radio 021, 02.Avg.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je Srbija daleko od otvaranja poglavlja?

Srbija bi u decembru zvanično mogla da počne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. To očekuje šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

U ovom trenutku usvajaju se akcionioni planovi za poglavlja 23 i 24 koja se tuču vladavine prava. Posle toga očekuje se njihovo usvajanje u Evropskoj komisjiji, a nakon toga moglo bi konačno da dođe i do otvaranja poglavlja.

Oko 3.000 ljudi, uz predstavnike civilnog društva, angažovano je na pripremi za otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prvih poglavlja. Ipak, malo toga zavisi od srpske strane. "Pregovaračka procedura je jako duga, ako procedura krene u sepembru očeujem da se prva poglavlja otovore u decembru", kaže Tanja Miščević, Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU

Iako se očekuje da bi poglavlja 23 i 24 mogla prva da budu otvorena, Srbija je već pripremila poglavlje 32, o finansijskoj kontroli. I to nije sve.

"Na osnovu izveštaja o skriningu mi već radimo na pripremi nekoliko poglavlja što je poslednji korak pre njihovog otvaranja, tako da će druga polovina godine biti intenzivna jer će se paralelno odvijati rad na otavranju nekolicine poglavlja", kaže Ksenija Milenković, vršiteljka dužnosti direktorke Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije

Ipak, tehnička priprema nije i najvažnija. U nečemu ipak kaskamo. "Nije nam dobra implementacija i zbog toga insistiramo na početku pregovora jer tek kad krene implementacaija vrši se pritisak na primenu usvojenog. Imamo jako velikih političkih pitanja koji stoje kao uslov za otvaranje poglavlja", navodi Mišćević.

I dok ona ne budu resena, nema ni početka pregovora Beograda i Brisela. Srbija mora da usvoji još nekoliko setova zakona koji se primenjuju u EU. Već je usvojen zakon o radu, ali moramo uskladiti i zakone o intlektualnoj svojini,

autorskim pravima i zastiti zivotne sredine

Ipak, svo ovo usklađivanje sa evropskim propisima ne znači mnogo dok iz Unije ne vide punu implemetnaciju Briselskog sporazuma i tu poruku smo do sada često slusali. Tek kada se Beogard i Priština dogovore, može se razgovaratii o otvaranju poglavlja 35. Do tada, ma šta Beograd da uradi neće mnogo značiti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.