Koha ditore: Nastavljaju se neslaganja unutar vladajuće koalicije na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha ditore: Nastavljaju se neslaganja unutar vladajuće koalicije na Kosovu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je kao "sramotne" i "servilne" izjave predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija u SAD kojim je izjednačio stav Haradinaja prema Srbiji sa stavom prema SAD i EU.

Dnevnik Koha ditore ocenjuje danas da se nastavljaju neslaganja i sukobi unutar vladajuće koalicije.

Haradinaj je, kako prenosi dnevnik, ocenio da je neprihvatljiv takav odnos Veseljija, jer je "sramotno da jedan rukovodilac Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << (Veselji) pravi takvu asimetriju", odnosno da "bilo koga na Kosovu optužuje da se prema SAD ponaša kao prema Srbiji".

Haradinaj je negirao da je njegov pristup SAD isti kao i za Srbiju.

"Amerika je moja porodica. Ali u porodici ponekad ima neslaganja. I to sam objasnio Kadriju Veseliju i Hašimu Tačiju i drugima. Vi niste dobri za Ameriku ako ne zaštitite svoje interese", rekao je Haradinaj.

Prema njemu Vašington bi trebalo da čuje čistu poruku sa Kosova - "Ne mogu im dati teritoriju".

"Teritorija moje zemlje nije za pogađanje. Ne mogu dati Zajednicu Dodikovog tipa, da Rusija ulazi i pravi problem", rekao je Haradinaj.

Prema njemu slobodna trgovina može da se uspostavi u zamenu nakon priznavanja.

U intervjuu za Glas Amerike u Vašingtonu, gde je u poseti, Veselji je rekao da postoje razlike između njega i Haradinaja kada su u pitanju takse i dijalog sa Srbijom.

"Tu ima pragmatizam i ja branim moj interes, ne dozvoljavajući nikada da se komunikacija sa Srbijom, način na koji se komunicira sa njom, prenese i na SAD i EU. Tu je razlika između mene i premijera Haradinaja, koji treba da napravi razliku", kazao je Veselji ističući da je za taksu od 100 odsto za Srbiju, ali da u odnosu sa SAD i EU Kosova treba da bude pragmatično.

"Dugoročno gledano, moramo biti mudri i nemamo načina da bez SAD-a i Evropske unije, budemo uspešni u našem cilju. Moramo pronaći momentum i način na koji se jezik prema Srbija razlikuje od jezika koji koristimo prema Evropskoj uniji i SAD. Zato sam rekao da za Srbiju postavljamo tarifu od 100 odsto, ali sa Evropskom unijom i SAD-om treba da pokazujemo da smo tolerantni", rekao je Veselji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.