Koha:NATO i EU ne garantuju zaštitu

Izvor: B92, 08.Avg.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha:NATO i EU ne garantuju zaštitu

Priština -- NATO i EU ne mogu da garantuju zaštitu granica Kosova, pošto te dve organizacije imaju neutralan stav prema statusu Kosova, piše "Koha ditore".

S druge strane, taj list navodi da bi, usled izbijanja krize na severu Kosova i neutralnog stava Kfora i Euleksa prema statusu, kosovske institucije trebalo da razmišljaju o formiranju vojnog saveza sa zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su priznale njegovu nezavisnost i koje podržavaju teritorijalni integritet Kosova.

To bi, piše dalje prištinski list, moglo da znači da u slučaju pokušaja Srbije da silom preuzme kontrolu nad nekim delom kosovske teritorije "nemaju mandat da intervenišu".

Navodeći da se u ovom trenutku ne može smatrati realnim bilo kakav pokušaj Srbije da silom uđe na teritoriju Kosova, list ističe da to ipak ne može biti definitivno isključeno pošto, na osnovu ranijih reagovanja međunarodnih misija na slične slučajeve na Balkanu, "ni Kosovo ne može da polaže sve nade u NATO i EU".

Podsećajući da Kosovo nije do kraja završilo konstituisanje, da ima slabu vladu, sa ozbiljnim sumnjama u korupciju i vezu sa organizovanim kriminalom i liderima sa slabim međunarodnim kredibilitetom, "Koha" dodaje da centralna vlast u Prištini nije uspela da proširi svoj autoritet na čitavu teritoriju Kosova, a da sama nezavisnost Kosova predstavlja neku vrstu nezavisnosti pod međunarodnim nadzorom.

"I taj 'nadzor’ je podjednako neuspešan kao i sama vlada, ako ne i još više. Ni ovaj 'nadzor’ nije uspeo da utiče na to da se očuva red i zakon, da se sprovodi ustav na Kosovu i da se ne manipuliše izborima", dodaje se u komentaru lista.

"Koha" konstatuje da "ni ove međunarodne misije nisu učinile ništa da Kosovo funkcioniše kao teritorijalna celovitost, niti su bile u stanju da spreče incident srednjeg nivoa, pa ni da ga sankcionišu pošto se već dogodio, kao što se pokazalo u protekle dve nedelje u severnom delu Kosova”.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NATO I EU ne mogu da zaštite Kosovo"

Izvor: Vesti-online.com, 08.Avg.2011

Usled izbijanja krize na severu Kosova i neutralnog stava Kfora I Euleksa prema statusu, kosovske institucije bi trebalo da razmišljaju o formiranju vojnog saveza sa zemljama koje su priznale njegovu nezavisnost i koje podržavaju teritorijalni integritet Kosova, piše danas prištinski list “Koha...

Nastavak na Vesti-online.com...

"NATO I EU ne mogu da zaštite Kosovo"

Izvor: TvojPortal.com, 08.Avg.2011

/vesti online/ Usled izbijanja krize na severu Kosova i neutralnog stava Kfora I Euleksa prema statusu, kosovske institucije bi trebalo da razmišljaju o formiranju vojnog saveza sa zemljama koje su priznale njegovu nezavisnost i koje podržavaju teritorijalni integritet Kosova, piše danas prištinski...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.