Kocijančič: Trepča treba da bude deo sveobuhvatnog sporazuma

Izvor: RTS, 05.Feb.2019, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančič: "Trepča" treba da bude deo sveobuhvatnog sporazuma

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da pitanje stausa "Trepče" treba da bude rešeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglašava "da sva otvorena pitanja između dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga".
Kocijančičeva je za Tanjug rekla da "EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvek".

Portparolka Evropske komisije ponavlja da EU očekuje ukadanje prištinskih taksi i što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da dijalog sa Prištinom može biti nastavljen samo kada se ukinu prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali i kada prestanu provokacije kakav je i zakon o statutu "Trepče".
Parlament u Prištini je u subotu usvojio stutut "Trepče", koji predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom iz 2016. godine, a kojim 80 odsto akcija kombinata pripada Prištini, a 20 odsto radnicima.
Priština je istovremeno još pre dve godine odbacila mogućnost da se u okviru dijaloga u Briselu razgovara o pitanju "Trepču", koju su oni proglasili "kosovskom imovinom" tvrdeći da je to "gotova stvar".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Haradinaj kritikovao stav EU o Trepči

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2019

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je reakcija Evropske unije (EU) protiv usvajanja statuta Trepče u Skupštini Kosova "najbolji dokaz da je EU izgubila put u dvorište". "Izjava portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič za srpske medije da Trepča treba da bude deo dijaloga je stav...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.