Koalicija Moramo: Potreban nam je novi levi patriotizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2022, 19:35

Koalicija "Moramo": Potreban nam je novi levi patriotizam

Predstavnici zeleno-leve koalicije "Moramo", koja se zalaže za veliki dogovor Srbije sa Zapadom i u prvi plan stavlja eko teme, kažu da su se ugledali na španski Podemos, da prave razliku između ruskih političara i običnog naroda, zbog čega gaje iskrene emocije prema toj velikoj kulturi, ali i da često kritički posmatraju procese i politiku Evropske unije.

Gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine, Biljana Đorđević iz koalicije "Moramo" izjavila je da kao Srpkinja rođena u Bujanovcu ne može da se ne identifikuje kao Srpkinja, ali da to što ima ljubav prema Srbiji ne znači da ne treba da se zalaže za ideje koje su prihvatljive za levicu.

"Pitanje levice je složeno pitanje. Tradicionalna levica se deli oko ekonomskih pitanja, oblika svojine za koji se zalažu. Od 90-ih godina na ovamo to je bilo određenje spram nacionalnih pitanja - ili si nacionalista ili kosmopolita, to jest globalista. To je tako među građanima, ali politički akteri se kreću na više nivoa tih podela", objašnjava ona.

Đorđevićeva dodaje da otklon od desnice ne znači da ne postoji nacionalna levica koja nije autoritarna.

"Mi insistiramo na programskom profilisanju, a to je da smo nova levica, ona koja dolazi odozdo, iz građanskom aktivizma. Važna nam je participacija građana, politika se mora demokratizovati. To je način na koji se bavimo i ekonomskim i velikim nacionalnim pitanjima. Unutar našeg pokreta potpuno je prirodno da možemo imati različite stavove i da se međusobno razlikujemo po određenim pitanjima", ističe ona.

Đorđevićeva kaže da obični građani danas često neće znati da sebe pozicioniraju unutar te klasične podele na levicu i desnicu, što nije tako čudno jer su te stvari izgubile smisao, a da oni pokušavaju da vrate smisao toj podeli.

"Potreban nam je novi levi patriotizam. Desnica nam je otela ljubav prema domovini. Oteli su pojam patriote, ali to ne znači da smo mi nepatriote", objašnjava ona.

Đorđevićeva kaže da kod nje postoji sentiment prema nekadašnjoj SFRJ, jer je iznedrila javna dobra koja danas nemilice uništavamo, a to su obrazovanje i zdravstvo koji su tada bili dostupni svima.

"Mi želimo da čuvamo dobre stvari iz te zemlje, iako ona nije bila demokratska", ističe ona.

Dodaje da je ljudima iz koalicije "Moramo" važno da omoguće pravo da se razlikuju od onih "patriota" koji brane murale Ratku Mladiću, koji organizuju skupove podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Mi ne možemo u tome da participiramo. Podržali smo protest Inicijative mladih za ljudska prava u centru Beograda, kada smo pružili podršku građanima Ukrajine, ali i Rusije i Belorusije koji se protive ratu", navodi ona.

Dodaje da biti kritičan spram onoga što se dešava u Ukrajini ne znači nemati solidarnost sa ruskim narodom.

"Mnogi od nas su rusofili zbog kulture, a to važi i za Belorusiju. Pored osude, postoji i potreba da se kaže da se u Evropi javlja rusofobija i razvija antiruska histerija, koja ne razlikuje režim i obične ljude", ističe ona.

Đorđevićeva objašnjava da je ideja koalicije "Moramo" ta da treba biti kritični spram svega, pa su tako i kritični spram EU, iako je opredeljenje Srbije da bude članica EU.

"Do neuspeha u našem društvu dolazi jer se tražilo od građana da nekritički prihvataju sve što dolazi iz EU, da se zakoni usvajaju po hitnom postupku. Podvaljivalo nam se da smo morali da uradimo neke stvari baš na takav način, bez uključivanja građana u proces odlučivanja", kaže ona.

Đorđevićeva ističe da je za nju definitvno bila agresija na Srbiju 1999. godine i da smatra problematičnim što čekali 7 dana da osudimo agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Hoćemo da se usklađujemo sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali tražimo modalitet kako da ne ugrozimo naše interese. Sankcije kada nisu selektivne, pitanje je njihove efikasnosti da spreče rat. One postaju šire i prelivaju se na obične i siromašne ljude, a one koji su se pripremali za rat sankcije neće sprečiti. Ukoliko je jasno da je EU naš najvažniji partner, sigurna sam da se može naći razumevanje unutar EU za naše interese. Kao što EU, sve vreme trajanja konflikta u Ukrajini, uvozi gas i naftu iz Rusije", zaključuje ona.

Celu emisiju Pravi ugao možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.