Ko će voditi Evropu u narednih pet godina

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će voditi Evropu u narednih pet godina

Evropski lideri trebalo bi da odluče ko će voditi glavne institucije EU u narednih pet godina. Na dvodnevnom samitu u Briselu biće reči i o borbi protiv klimatskih promena. Očekuje se da lideri potvrde zaključke o Zapadnom Balkanu koje je početkom nedelje usvojio Savet ministara.
Prvi put u isto vreme trebalo bi dogovoriti čak pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čelnih pozicija, od Evropske komisije do centralne banke. Lideri nisu jedinstveni da li naslednika Junkera treba birati po principu vodećih kandidata, po kojem kandidat najveće grupe u Evropskom parlamentu automatski postaje i predsednik.

"Čućemo izveštaj predsednika Tuska i zatim odlučivati korak po korak. Važno je uvažiti stav i zemalja članica i Evropskog parlamenta. Ne mogu da podržim predlog koji nema podrsku parlamenta", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.
Predsednik Francuske Emanuel Makron naveo je da će razgovarati sa Angelom Merkel i Donaldom Tuskom.
"Francuska želi konstruktivnu debatu, bez zatvaranja u neke šeme, kako bismo dobili najbolji tim za Evropu", kazao je Makron.
U pitanju je komplikovana slagalica jer su faktori u pregovorima izborni rezultati, ali i pojedinačni interesi zemalja članica, potreba da se postavi geografska ranvoteža između različitih delova Evrope i da bar jednu čelnu poziciju zauzme žena.
Vodeći kandidat narodnih stranaka Manfred Veber ima podršku Nemačke, ali ne i Francuske i bitnog dela parlamenta.
Mogući kandidati su Dankinja Margret Vestager iz redova liberala i holandski socijalista Frans Timermans.
Kao o kompromisnom kandidatu mediji spekulišu i o hrvatskom premijeru Plenkoviću.
EU lideri trebalo bi da potvrde zaključke o Srbiji i drugim zemmljama Balkana koje su prethodno usvojili ministri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU usvojila Stratešku agendu, podrška zemljama “sposobnim i voljnim da se pridruže“

Izvor: RTS, 20.Jun.2019

Lideri zemlja članica Evropske unije usvojili su na samitu u Briselu novu Stratešku agendu za period 2019-2024. godine, u kojoj je među prioritetnim oblastima podrška evropskoj perspektivi zemalja koje su, kako se navodi, ”sposobne i voljne da se pridruže”. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.