Kitarović: Odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarović: Odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom

Stigla je i reakcija iz Hrvatske na zapaljivu izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, u kojoj je rekao: „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!“.
Predsednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi. „Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvestiti italijanske i evropske institucije“, izjavila je Kitarovićeva. Povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji EU i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem.
— Kolinda GK (@KolindaGK) February 11, 2019 Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je nazvao Tajanija i rekao mu da je takva izjava neprihvatljiva. „Najoštrije osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja ima indicije teritorijalnih pretenzija i revizionizma. I Vlada i HDZ-a se tome najoštrije protive“, rekao je on. „Moram da priznam da ovako nešto nisam očekivao, ja i gospodin Tajani imali smo kvalitetan odnos svih ovih šest godina, koliko ga poznajem. Nikada dosad nisam čuo da je ičim moglo da se nasluti ovako nešto, nije bilo ni najmanjih indicija ovakvog stava. Ne želim da ga opravdavam“, izjavio je hrvatski premijer. On navodi da je Tajani izjavu dao na skupu potomaka žrtava izbeglih Italijana i onih koji su završili u fojbama, i da to ne može da ga iskupi. Plenković je rekao i da očekuje Tajanijevo pojašnjenje u nekom saopštenju ili javnom nastupu i da ne želi dodatno da tumači značenje njegovog istupa, iako priznaje da je izrečena formulacija jasna u meri da teško može da se interpretira da je značila nešto drugo. „Uveren sam da nije mislio na teritoriju“, dodao je Plenković. Na pitanje novinara da li Tajanija i dalje smatra svojim velikim prijateljem, što je dosad u svojim javnim istupima više puta isticao, Plenković je odgovorio: „Mi smo kolege“. „On je jedan od ključnih ljudi naše prijateljske stranke u Italiji, ovo što je izgovorio je krivo i pogrešno i ja sam to jasno dao do znanja. Videćemo šta će biti sledeći korak, ovo što sam napravio je normalna stvar da ga direktno nazovem, da mu kažem da je ta njegova izjava izazvala opravdane i žestoke reakcije u Hrvatskoj“, zaključio je Plenković.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.