Izvor: RTS, 12.Apr.2021, 18:25

Kfor: Celokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

Celokupna verska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, saopštio je Kfor, navodeći da je sveukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju "fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sučavali".
Nakon što je organizacija "Evropa nostra" manastir Dečane proglasila za jednu od najugroženijih, a iz Prištine na račun igumana manastira Save Janjića stigle optužbe da je umešan u ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Kosovu, u Kforu kažu da će nastaviti da blisko sarađuju "sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu zakona EULEKS, u skladu sa principima odgovornosti".
Iz misije podsećaju da su od 2013. godine odgovorni samo za manastir Visoki Dečani, a prištinske institucije za svu ostalu kulturnu baštinu.
"Misija Kfora predvođena NATO i dalje je usredsređena na svakodnevnu primenu mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica na Kosovu", navedeno je iz misije.
Iz Kfora podsećaju da svaka promena obima aktivnosti podleže uslovima na terenu i može uslediti samo odlukom Severnoatlantskog saveta – nadležnog tela NATO-a za donošenje odluka.
Organizacija "Evropa nostra", koja aktivno deluje u oblasti kulturnog nasleđa više od 50 godina, objavila je listu sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope u 2021. godini.
Pored Visokih Dečana, na listi su i objekti u Zagrebu i Skoplju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.