Ker-Lindzi: EU shvata da ne sme da stane na put sporazumu Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2018, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ker-Lindzi: EU shvata da ne sme da stane na put sporazumu Beograda i Prištine

Postoji spremnost da ideja o razgraničenju između Kosova i Srbije ostane na stolu iako se malom broju zvaničnika to na prvu loptu dopalo, rekao je za "Blic" profesor Londonske škole ekonomije i politike Džejms Ker-Lindzi.

Tako ovaj stručnjak za Zapadni Balkan tumači najnovije vesti iz Brisela da je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova, uz usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji, usvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Prema Ker-Lindziju, EU prihvata dve ključne stvari - da se odnosi između Srbije i Kosova moraju normalizovati i, kako je dodao, što pre se to desi biće bolje za obe strane.

Drugo, EU shvata da nije prikladno stati na put sporazumu između Beograda i Prištine sve dok se ispunjavaju određeni uslovi, rekao je Ker-Lindzi.

On ističe i da je veliko pitanje da li su obe strane zaista sposobne da postignu dogovor.

"Uvek sam verovao da je neka vrsta teritorijalnog sporazuma najlogičnije rešenje za pitanje Kosova", naglasio je Ker-Lindzi.

Kako je rekao, sporazum Beograda i Prištine bio bi veliki korak napred za regionalnu stabilnost.

"Ukoliko se time upravlja pravilno, pomoglo bi stabilizaciji Zapadnog Balkana, a otvorio bi se i put bržem članstvu u EU Beograda i Prištine", zaključio je Ker-Lindzi za "Blic".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ker-Lindzi: EU shvata da ne sme da stane na put sporazumu

Izvor: B92, 13.Okt.2018

Beograd -- Postoji spremnost da ideja o razgraničenju između Kosova i Srbije ostane na stolu iako se malom broju zvaničnika to na prvu loptu dopalo...To je rekao za "Blic" profesor Londonske škole ekonomije i politike Džejms Ker-Lindzi...Tako ovaj stručnjak za Zapadni Balkan tumači najnovije vesti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.