Kandidati za EU zaostaju po rodnoj ravnopravnosti za članicama

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati za EU zaostaju po rodnoj ravnopravnosti za članicama

U vladama zemalja članica EU ima 30 odsto žena, dok ih je u vladama zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za EU 20 odsto, pokazuju novi podaci Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE).

Među kandidatima za članstvo u EU, odnosno među korisnicama EU programa Instrument pretpristupne pomoći (IPA), prema podacima iz maja 2019, prednjači Albanija u čijoj vladi je 53 odsto žena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
U Srbiji i BiH u vladama je više od petine žena ali su u vladi Kosova od 24 člana samo dve ministarke, odnosno osam odsto.

Razlika između EU i kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo je manja kada je reč o nacionalnim parlamentima - u parlamentima članica je 32 odsto žena, a u korisnicama IPA 26 odsto žena.

Rodnom balansu u parlamentima najviše su se približile Severna Makedonija sa 38 odsto poslanica i Srbija sa 37 odsto dok je u ostalim IPA korisnicama poslanica manje od trećine a u Turskoj samo 17 odsto.

Udeo žena u odborima najvećih listiranih kompanija u aprilu 2019. u članicama EU bio 28 odsto, a u kandidatima za EU 17 procenata, pokazuju podaci EIGE koji podržava napore zemalja korisnica IPA da prate i ubrzaju dostizanje rodne ravnopravnosti.

Gledano prema stanju u centralnim bankama, neke IPA korisnice postigle su visok stepen rodne ravnoteže i, u proseku, region IPA ima bolji rezultat od EU.

U 2019. su žene držale četvrtinu pozicija na kojima se odlučuje u centralnim bankama članica EU a u IPA regionu 27 odsto.

Po tom kriterijumu prednjače BiH i Albanija sa 50 odnosno 44 odsto žena na vodećim pozicijama, u Severnoj Makedoniji i Srbiji je to 33 , Crnoj Gori 14, a Turskoj devet odsto.

U centralnoj banci Kosova nema žena na pozicijama na kojima se odlučuje.

Istovremeno su vrhovni sudovi članica EU rodno izbalansiraniji od onih u IPA korisnicama - u 2018. je u vrhovnim sudovima članica EU bilo 41 odsto žena a u kandidatima 25 procenata.

Takav rezultat posledica je stanja u Turskoj, gde je među sudijama samo 16 odsto žena.

Isključujući Tursku, vrhovni sudovi u ostalim IPA zemljama rodno su balansirani sa 48 odsto žena.

Navodi se i da su 2018. u članicama Unije 36 odsto državnih službenika bile žene prema samo 26 odsto u zemljama koje su na putu u EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kandidati za EU zaostaju po rodnoj ravnopravnosti za članicama

Izvor: Danas, 20.Sep.2019

U vladama zemalja članica EU ima 30 odsto žena, dok ih je u vladama zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za EU 20 odsto, pokazuju novi podaci Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE). Članak Kandidati za EU zaostaju po rodnoj ravnopravnosti za članicama se pojavljuje prvo na Dnevni...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.