Kako kapital reaguje na nestabilnost u Britaniji

Izvor: RTS, 14.Mar.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako kapital reaguje na nestabilnost u Britaniji

Rok za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije je 29. mart, ali je situacija neizvesna. Za nesanicu je i više nego dovoljno znati kako na ovakvu nestabilnost reaguje finansijski kapital.
Dve nedelje uoči planiranog definitivnog izlaska iz Evropske unije, nesanica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa obe strane Lamanša. Zbog bregzita ne spava direktor Banke Engleske, a zbog premijerke Tereze Mej ni predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Dok se početkom nedelje dešavala istorijska politička kriza u britanskom parlamentu, premijerka se u Strazburu sastala sa predsednikom Komisije Junkerom, evropskim pregovaračem za bregzit Mišelom Barnijeom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem. Uspela je da dobije zakonski obavezujuće izmene koje jačaju i poboljšavaju sporazum o povlačenju iz Unije i političku deklaraciju.
Ovo je posebno značajno jer se već postojećem sporazumu sa Evropskom unijom dodaje zaštitni mehanizam kojim se garantuje da će granica između Republike Irske i Severne Irske ostati otvorena. Ovo je bio poslednji pokušaj da premijerka Mej dobije podršku britanskih poslanika. Predsednik komisije Junker rekao je da neće biti treće šanse.
Ipak, njen plan je odbijen, kao i 15. januara. U tom slučaju, premijerka je već najavila glasanje o izlasku "bez dogovora" 29. marta.
"I dalje verujem da je najbolji ishod za Veliku Britaniju da izađe na uredan način, sa sporazumom", rekla je Mejova.
Ako poslanici krajem marta odbace svaku ponudu, onda bi, istog ili narednog dana imali priliku da glasaju o odlaganju datuma Bregzita. Premijerka je pomenula "kratko produženje" od dva do tri meseca. Čak i kada bi se usvojio sporazum, bilo bi potrebno tzv. "tehničko" odlaganje od nekoliko nedelja, kako bi Parlament izglasao dodatne zakone.
Evropljani su podeljeni po pitanju odlaganja, a za odobrenje potrebna je saglasnost svih dvadeset sedam članica. O tome će se razmatrati verovatno sledeće nedelje na samitu Unije u Briselu.
Kako bi se pripremili za ishod Bregzita, oko 275 banaka i drugih finansijskih institucija prebacilo je milijardu evra iz londonskog Sitija u ostatak Evrope, kao i oko 5.000 zaposlenih, objavio je pre nekoliko dana Institut za nove finansije.
Glavna destinacija je Dablin, prestonica Republike Irske, gde su se smestile kompanije za rizični kapital i hedž fondove, dok su se investicione banke usmerile ka Frankfurtu.
U podeljenoj Velikoj Britaniji zastoj u regulisanju Bregzita, za jedne je najgora varijanta, za druge poslednja šansa da se, izlazak iz Unije, ipak spreči.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.