Kako da unapredite biznis – prilika za bespovratna sredstva

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da unapredite biznis – prilika za bespovratna sredstva

Mikro i mala preduzeća u 99 opština južno od Beograda, koja imaju dobru poslovnu ideju, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva iz evropske kase. Program EU PRO koji finansira Evropska unija, objavio je drugi javni poziv za predloge projekata, a novac mogu da potroše za nabavku opreme ili uvođenje neke nove usluge. Cilj je da se poveća tržišni potencijal, otvore nova radna mesta, a preduzeća postanu konkurentnija. Poziv je otvoren do 10. novembra. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Od malog preduzeća za proizvodnju kolača do firme u usponu. Otkako je uz pomoć Evropske unije 50.000 evra uložio u pogon i kupio mesilice i miksere, ovaj kraljevački poslastičar pokrenuo je tri nove linije – za čokolade, kremove i testenine.

"Sredstva koja smo dobili iz EU PRO iskoristili smo za modernizaciju naše proizvodnje, deo opreme koja je instalirana iskoristili smo za zamenu stare i dotrajale što nam je omogućilo brži i lakši rad i bolje poslovanje", kaže preduzetnik iz Kraljeva Aleksandar Stanić.
Poput Stanićeve poslastičarnice, južno od Beograda postoji bar 9.000 sličnih mikro i malih preduzeća koja ispunjavaju kriterijume za novac iz programa EU PRO.
Uslov je da nisu starija od pet godina, da imaju potencijal, ali da ne mogu da se šire bez pomoći.
"Budžet je 2,5 miliona evra, iznos pojedinačnih grantova je minimum 10.000 evra, ide do 30.000 evra za sve, a za ona koja su izvozno orijentisana ili brzo rastuća, prema uslovima poziva mogu potražiti sredstva čak do 70.000 evra", navodi Olivera Kostić ispred programa EU PRO.
Na raspolaganju su im bespovratna sredstva iz evropske kase, ali imaju i obaveze.
"Trenutno zapošljavam 64 radnika, u obavezi sam da u narednih godinu dana zaposlim 10 radnika. Ja sam već zaposlio šest i planirano je do nove godine još sedam novih radnika", dodaje Aleksandar Stanić.
Osim obaveze da zapošljavaju, od preduzetnika se očekuje da 20 odsto sredstava koliko iznosi obavezno učešće, korisno utroše u svojoj sredini.
"Da podržavaju sportske klubove, neka kulturna udruženja. Mi smo kroz ovaj prvijavni poziv starno naišli na kreativne društveno odgovorne aktivnosti koje stvarno ciljaju širu zajednicu", navodi Olivera Kostić.
Program EU PRO za mikro i mala preduzeća sprovodi se uz pomoć Vlade radi veće zaposlenosti, naročito žena, mladih i ranjivih grupa, i to seoskim sredinama.
U prethodnom ciklusu, za dva miliona evra konkurisalo je 100 preduzeća, u kojima je za sada 115 ljudi dobilo posao.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.