Kako biti dobra majka u prihvatilištu za migrante u Šidu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2019, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako biti dobra majka u prihvatilištu za migrante u Šidu?

U opštini Šid, na granici Srbije sa Hrvatskom, postoje tri prihvatna centra u kojima, želeći da se domognu EU, trenutno boravi više od 1.000 migranata, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Jedna od njih je tridesetjednogodišnja Sirijka Maždulin Suher, koja svoju životnu priču govori dok u naručju drži dvogodišnjeg dečaka, a šestogodišnja devojčica je vuče za rukav i plače zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što joj je drugarica otela čokoladu.

Žena izražajnih tamnih očiju, obavijena maramom, objašnjava da je njihov otac, a njen muž, u zatvoru i da ne zna ništa o njegovoj sudbini. Dok pred novinarima govori o planovima, nekadašnja učiteljica engleskog kao da sama sebe ubeđuje da mora da bude jaka zbog dece.

"Gde god da odemo, nigde nas ne tretiraju kao ljudska bića, svuda nam poručuju da se vratimo u svoju zemlju", žali se ona.

U Šidu je već četiri meseca, a cilj joj je Nemačka, gde joj žive četiri brata.

"Ovo je preteško za mene. Odgovorna sam za njih", kao mantru izgovara dok motri na svoju decu.

Prepreke za Maždulin, ali i sve ostale migrante na putu do Evropske unije, su brojne jer su granice za njih praktično zatvorene.

Željni su i vrlo raspoloženi da sa novinarima pričaju o pokušajima da pređu hrvatsku granicu gde su, kako svedoče, doživljavali mnoge neprijatnosti.

Iračanin Ahmed ima 26 godina i u šidskom prihvatnom centru boravi sa osmočlanom porodicom. Tri puta je bezuspešno pokušao da pređe hrvatsku granicu.

"Hrvatska policija se ne ophodi dobro prema nama, ne poštuje nas", ljutito priča Ahmed i objašnjava da je na granici bilo i prebijanja i otimanja novca od izbeglica.

Ipak, kaže da će pokušati opet.

"Želim da odem u sigurnu zemlju, u Nemačku", objašnjava svoje životne planove.

Na pitanje da li je za njega Srbija sigurna zemlja, odgovara da jeste, ali se žali da niko neće da ga zaposli. Na probleme sa kojima se migranti i izbeglice suočavaju prilikom pokušaja da pređu granicu ukazuju i predstavnici nevladinih organizacija.

"Bilo je nemalo slučajeva kada su se ljudi sa granice vraćali sa ozbiljnim povredama", objašnjava razmeru problema predstavnik Inicijative za razvoj i saradnju Miša Babović.

Pored tri zvanična prihvatna centa, u Šidu postoje i oni neformalni u kojima se nalazi oko 50 migranata, uglavnom samaca.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.