Kako EU gleda na izjavu Vučića o Miloševiću?

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako EU gleda na izjavu Vučića o Miloševiću?

"Pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi biće jedino mogući ako se odbace i prevaziđu politike prošlosti", rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič, koja je dodala da su te politike, "kao što se dobro zna, izazvale decenije bede i patnji Zapadnom Balkana i tamošnjim ljudima".

Kocijančičeva je time odgovorila na pitanje novinara u Briselu kako Evropska unija gleda na jučerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je "(bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << srpski predsednik Slobodan) Milošević bio veliki vođa s najboljim namerama".

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je rekla da "ne sme biti nikakvog prostora, dvosmislenosti niti uvažavanja za one koji su vodili te politike ili akcije".

- Pravila za međunarodne i domaće snage su tu jasna - stavila je do znanja Maja Kocijančič, podvukavši da su "pomirenje i dobrosusedski odnosi suština na koju se oslanja Evropska unija".

Ona je dodala da "svi partneri u regionu imaju jasnu evropsku perspektivu i zato se od njih traži da uvaže ta načela".

Kocijančičeva je ukazala na izjavu predsednika Komisije Žan-Kloda Junkera ovog vikenda da "nacionalizam nikad nije dao rešenja, već samo problema".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.