Kad napuste EU, dočekaćemo ih raširenih ruku

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad napuste EU, dočekaćemo ih 'raširenih ruku'"

Velika Britanija biće dočekana "raširenih ruku" u trgovinskom sporazumu Transpacifičko partnerstvo kad napusti Evropsku uniju, kaže japanski premijer Šinzo Abe.

"Mada će posle Bregzita izgubiti ulogu 'kapije' za Evropu, Ujedinjeno Kraljevstvo će ostati 'globalna sila'", rekao je Abe za Fajnenšel tajms.

TPP je trgovinski sporazum između 11 zemalja, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Japan, Kanadu, Australiju i Maleziju.

Japanski premijer je takođe pozvao London i Brisel da postupaju "mudro" kako bi izbegli scenario "razvoda" bez sporazuma, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Ocenjujući da je tranzicioni period od suštinskog značaja za japanske kompanije, Abe je rekao da se "iskreno nada da će negativan uticaj Bregzita na globalnu ekonomiju, pa i na japanska preduzeća, biti sveden na minimum".

Japan je vodeći investitor u Velikoj Britaniji, u kojoj više od 800 japanskih kompanija zapošljava više od 100.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.