Kacin: EP aktivno podržava Srbiju na putu ka EU

Izvor: Press, 19.Sep.2013, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: EP aktivno podržava Srbiju na putu ka EU

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić istakao je posle sastanka sa evropskim izvestiocem Kacinom da je implementacija briselskog sporazuma jedan od važnijih zadataka ove vlade.

Na sastanku je najoštrije osuđen jutrošnji napad na pripadnike Euleksa na severu Kosova i Metohije.

Kacin je na zajedničkoj konferenciji za medije sa vicepremijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Aleksandrom Vučićem, ocenio da je vlada Srbije u ovoj godini napravila velike korake i da je zato ne samo zemlja-kandidat, već de fakto i pregovarač.

Kacin je rekao da će EP uraditi još jedan izveštaj o napretku Srbije, koji bi trebalo da bude usvojen početkom naredne godine.

On je istakao da bi rezultati koji će biti predstavljeni trebalo da imaju uticaja na odluku da što pre dođe do međuvladine konfencije na kojoj bi se, posle skrininga, krenulo u otvaranje poglavlja.

"Mi sada govorimo samo o datumu za održavanje međuvladine konferencije i radimo na tome da se to desi što pre. Januar je krajnji rok, ali mi želimo da se to desi u ovoj godini ", kazao je Kacin.

On je potvrdio da je njegova izjava u EP o rešavanju pitanja autonomije Vojvodine neprecizno interpretirana i da nije mislio na otcepljenje severne pokrajine od Srbije, već na njen ubrzani ekonomski razvoj kroz korišćenje novca EU kroz regionalne projekte.

"Uvek smo u EP smatrali da je Vojvodina najveći skriveni adut Srbije na putu ka EU. Sve što će Vojvodina pokazati i dokazati biće korisna praksa i za druge regione u Srbiji i izvan Srbije", rekao je Kacin.

On je istakao da ono što su preneli mediji i reakcije koje su potom usledile proizilaze iz činjenice da nisu videli sve što je stajalo u njegovom govoru.

"Nisu videli ono što sam govorio. Taj govor je prosleđen i Misiji Srbije pri EU, a i predstavnik Misije je bio na tom zasedanju. Ubeđen sam da će ta beleška doći do svih njih i da će videti šta tačno stoji", rekao je Kacin.

Govoreći o zamerkama koje EP ima kada je reč o Vojvodini, on je naveo da je Ustavni sud Srbije rekao da su neke stvari nejasne:

"I jesu nejasne. Nedostaju podzakonski akti i sve dok to bude tako, Vojvodina nema kapacitete da se uključi u aktiviranje tih sredstava", ocenio je Kacin.

On je pohvalio srpsku vladu za spremnost da omogući održavanje "Parade ponosa", istakavši da je o tome razgovarao sa Dačićem i Vučićem.

"Posebno želim da pozdravim razvoj srpskog društva. Kada je reč o manjinskim pravima i seksualnim manjinama napravljen je toliki iskorak da danas možemo bez problema i mirno raspravljati o LGBT populaciji i Prajdu", kazao je Kacin.

Kacin je takođe pozdravio najavu šefice pregovaračkog tima Srbije Tanje Miščević i ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića da će, ukoliko bude Parade ponosa, na njoj učestvovati, istakavši da su to poruke koje govore ne samo o srpskoj političkoj eliti i vladajućoj koaliciji, nego o sveukupnom sazrevanju srpskog društva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Implementacija briselskog sporazuma važan zadatak

Izvor: Studio B, 19.Sep.2013

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa izvestiocem EP za Srbiju Jelkom Kacinom o napretku Srbije u evropskim integracijama i istakao da je implementacija briselskog sporazuma jedan od važnijih zadataka ove vlade. ..Premijer je naveo da Vlada Srbije sprovođenjem temeljnih reformi i uvođenjem...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.