Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jan.2018, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker Britancima: Ako promijenite odluku o Brexitu, mi ćemo vam pružiti ruku

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je Velikoj Britaniji da će joj Evropska unija pružiti ruku ako odluči promijeniti svoju odluku o izlasku iz tog saveza.

"Britanska vlada je odlučila poći putem Brexita, no ako promijene tu odluku mi ćemo im ponovno pružiti ruku", istakao je Junker u Evropskom parlamentu tokom govora o bugarskom predsjedavanju Unijom.

"Britanci su istupili po član 50., ali postoji i član 49. koji dozvoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ponovni pristup, pa zbog toga možemo razumno razgovarati, a ne gurati drugu stranu u ponor", dodao je predsjednik Komisije.

Naglasio je kako je EU u utorak riječima predsjednika Savjeta Evrope Donalda Tuska ponovno dala šansu Britancima. Tusk je tada rekao da je EU otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Brexitu i ostane u Uniji.

"Brexit će sa svim negativnim posljedicama postati stvarnost u martu iduće godine "osim ako naši britanski prijatelji ne promijene mišljenje", rekao je predsjednik Savjeta, dodajući: "Mi, ovdje na kontinentu, nismo promijenili mišljenje, još smo uvijek otvoreni za vas".

Junker je danas potvrdio kako je odluka Londona da izađe iz evropskog saveza "katastrofa i poraz koji moramo priznati", te da su "uzroci za takvu odluku veoma duboki".

"Kao što je rekla premijerka Teresa Mej, Britanci se nisu osjećali dobro u EU stoga krivnja pada na mnoge", rekao je Junker.

Takvi komentari evropskih čelnika dolaze nakon što se u Britaniji intenzivirala rasprava o mogućnosti drugog referenduma o Brexitu.

Prošle sedmice bivši čelnik britanske stranke UKIP Najdžel Faradž, koji je bio jedan od najzapaljivijih zagovornika Brexita, sugerisao da ne isključuje podržati pozive za drugi referendum, piše dpa.

(index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Junker: EU nije u ratu sa Poljskom i neće uvesti sankcije toj zemlji

Izvor: Blic, 17.Jan.2018

Evropska Unija nije u ratu sa Poljskom i neće uvesti sankcije toj zemlji šta god da se desi, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker..On je pred Evropskim parlamentom rekao da EU vodi konstruktivan dijalog sa poljskom Vladom. Junker je dodao da je u Briselu primio novog premiera Poljske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.