Još bez detalja šta donosi angažman evropskih graničara

Izvor: N1 televizija, 20.Sep.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez detalja šta donosi angažman "evropskih graničara"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su u Beogradu sporazum Srbije i Fronteksa - Evropske unije o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Srbiji.

Izvor: N1

Međutim, i nakon potpisivanja, javnost je ostala bez odgovora na pitanje - šta tačno angažman evropskih graničara na teritoriji Srbije donosi.

Čuvari "tvrđave >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Evrope" nisu u Srbiju stigli 2015, kada su granice Zapadnog Balkana pregazile stotine hiljada izbeglica. Tri godine kasnije, kada u zemlju ulazi tek tridesetak migranata dnevno, parafiran je sporazum koji će omogućiti pripadnicima Fronteksa kontrolu srpskih granica.

"Ovaj sporazum će omogućiti Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu da sprovodi provere na graničnim prelazima zajedno sa policijskim službenicima Republike Srbije. Štaviše, doprineće unapređenju bezbednosti na spoljnim granicama Evropske unije i boljem upravljanju ilegalnim migracijama", objašnjava evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

"Za nas je sporazum koji smo parafirali i koji će biti poslat Skupštini na ratifikaciju važan jer daje nove mogućnosti Republici Srbiji, omogućava lakšu zajedničku borbu protiv ilegalni migracija i dodatnu zaštitu za građane Srbije", rekao je ministar unutrašnjaih poslova Nebojša Stefanović.

Međutim, šta tačno stoji u sporazumu i zašto evropski graničari dolaze u Srbiju - nije saopšteno. Sam Fronteks objavio je samo da su razgovori o strategiji započeti.

"Ove nedelje, Fronteks je domaćin radionice o integrisanoj strategiji upravljanja granicama zemalja Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. U Varšavi se sastaju 22 stručnjaka iz devet zemalja kako bi razgovarali o nacionalnim strategijama i prepoznali potrebe za izgradnjom kapaciteta", navodi Fronteks.

Da će izgradnja kapaciteta u Srbiju doneti takozvane sabirne izbegličke centre, čije otvaranje je razmatrano u Briselu, oštro je demantovala predsednica Vlade, koja je poručila da sporazum sa Fronteksom znači sasvim suprotno - najbolju praksu saradnje sa Evropskom unijom. Saradnju koju, međutim, ne žele ni u pojedinim zemljama regiona koje su članice EU.

"Mi mislimo da oni moraju ići na spoljnu granicu - pojačati one zemlje u kojima je propusnost veća. Mi smo, što se tiče naših sposobnosti, tu izuzetno vrlo jaki i kvalitetni i ne vidim da je hrvatskoj policiji potrebna asistencija", kaže premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Politika Evropske unije prema migracijama se u poslednje tri godine drastično promenila - od raširenih ruku do zatvaranja granica. Upravo zato Gordan Paunović iz Info parka smatra da je raspoređivanje Fronteksa na spoljne granice znak da Evropa želi da u potpunosti prekine praksu balkanskih zemalja da propuštaju izbeglice po principu - neka naredna zemlja brine o njima.

"Više nijedan migrant suštinski nije dobrodošao u Evropu. Naročito migrant koji ne može da opravda svoj azilni zahtev, i Evropa jednostavno želi da zatvori svaku mogućnost da balkanska ruta ponovo bude aktivna, čak i u ovom sadašnjem kapacitetu", kaže Gordan Paunović iz Info parka.

Tome u prilog, kaže, ide i činjenica da su sporazumi, pored Srbije, postignuti i sa Albanijom i Makedonijom, i da očekuje da će uskoro paraf staviti i Bosna i Hercegovina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.