Joksimović s ministrima Podunavskih zemalja o Strategiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 19:16

Joksimović s ministrima Podunavskih zemalja o Strategiji

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na ministarskom sastanku Dunavske strategije EU (EUSDR) , gde je naglasila značaj te Strategije za Srbiju i ostale države i pozdravila usvajanje investicionog plana za zapadni Balkan čime je EK, kaže, pružila snažan i vrlo konkretan dokaz da zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU.

Sastanak je održan u sklopu Devetog godišnjeg foruma koji je ove godine organizovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hrvatska, ali je, zbog epidemiološke situacije, održan putem video-konferencije.

Joksimović je naglasila da će u svojstvu nacionalnog koordinatora za IPA fondove uložiti napor da se planovi za usmeravanje tih sredstava za čitav region zapadnog Balkana usklade, između ostalog, i sa prioritetima Strategije EU za podunavski region, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ministarka je posebno ukazala na to da su zajedničko planiranje i koordinisano finansiranje kroz ovakve inicijative neophodni za održivi i ubrzani razvoj regiona i da je današnji sastanak značajan korak ka postizanju tog cilja.

Cilj današnjeg ministarskog sastanka bio je i postizanje saglasnosti oko sadržaja zajedničke izjave koja će dati pravac sprovođenju Strategije u narednih godinu dana.

Ministri zemalja podunavskog regiona su izrazili odlučnost da odgovore na promene izazvane uticajem pandemije Kovid-19 kroz promociju mera za obnovu društveno-ekonomskih kretanja za dobrobit građana.

Takođe, ministri su podvukli značaj jačanja održivog regionalnog razvoja, Zelene agende i digitalizacije kroz stvaranje veza između makroregionalnih strategija i fondova EU.

Posebno je naglašena potreba da prioriteti Strategije budu uključeni u proces planiranja fondova EU, ne samo u regionu zapadnog Balkana, već i u državama članicama EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.