Joksimović: Rezultati izbora za EP pozitivni za politiku proširenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2019, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Rezultati izbora za EP pozitivni za politiku proširenja

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović poručila je da su preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament pozitivni za politiku proširenja i istakla da očekuje da i 2019. bude godina solidnog tempa za Srbiju na putu ka EU.

"Mislim da rezultati pokazuju da je i za građane EU Evropa još u modi i da EU nije doživela zaborav svojih građana, već da su oni vrlo zainteresovani i agilni, iako su se različite zemlje bavile različim temama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u predizbornoj kampanji", rekla je Joksimović na Evropskoj izbornoj noći, u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i portala European Western Balkans.

Navela je da očekuje da Izveštaj o napretku Srbije, koji će biti objavljen 29. maja, bude pozitivan, zasnovan na činjenicama, koje, kaže, govore da nazadovanja nije bilo.

"Ne očekujem da bude nazadovanja ni u jednoj oblasti. Negde će biti većeg napretka, negde manjeg", istakla je Joksimović.

Ona je podsetila da je Srbija označena kao jedna od prednjačećih zemalja, ne samo u procesu pregovora nego i korišćenja pretpristupnih fondova, koji nisu doživljaj EU kao bankomata, već zajedničke politike solidarnosti i smanjenja nejednakosti u EU.

Kako je navela, preliminarni rezultati izbora su pokazali da je održivo razvijana i razvijena, stabilna, a u budućnosti još naprednija EU ipak deo opšte brige građana EU.

Navodeći da sledi kombinatorika u EP kad je reč o koaliciji, Joksimović je navela da je očigledno da su proevropske snage odnele pobedu, što nje loša vest za zajedničku politiku proširenja, uz sve razlike koje postoje među političkim grupama u parlamentu.

"Očekujem da politika proširenja neće pasti u zaborav, već da će novi saziv evropskih insittuicja ponovo razmatrati zajedničku politiku proširenja kao svoju mogućnsot za obnavljanje liderskih kapaciteta EU", istakla je Joksimović.

To bi značilo da stabilnost, prosperitet i bezbednost, mirovni projekat EU, i dalje putem aktivne integracije može da bude preneseno i na druge, koji su van EU.

"Ovo danas nije loša vest za nas, ni za proširenje", istakla je Joksimović.

Kako kaže, rezultati izbora, uz sve kombinatorike koje će kreirati konstlaciju u EU institucijama, nisu loša vest.

"EU je u modi i u EU i verujem da i mi treba da budemo zainteresovani za našu budućnost u EU uz sve prepreke koje će se pojavljivati i koje se pojavljuju, ali da održivi pravac razvijanja našeg društva zadržimo", istakla je Joksimović.

Prema preliminarnim projekcijama, najjače stranke i dalje će biti Evropska narodna partija, Socijademokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Joksimović: Rezultati izbora za EP pozitivni za politiku proširenja

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2019

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović poručila je da su preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament pozitivni za politiku proširenja i istakla da očekuje da i 2019. bude godina solidnog tempa za Srbiju na putu ka EU..."Mislim da rezultati pokazuju da je i za građane...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.