Joksimović: Potrebno je strpljenje, važno je da se poglavlja otvaraju

Izvor: BKTV News, 18.Jun.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Potrebno je strpljenje, važno je da se poglavlja otvaraju

Poglavlja otvaramo nekad brže i više, nekad sporije i manje, ali dinamika postoji, a do kraja juna otvorićemo najverovatnije dva - 33 (budžetske i finansijske odredbe) i 13 (ribarstvo) - rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović upitana da li Srbija treba da bude nezadovoljna zato što se najavljuje samo dva nova poglavlja u junu, a Vlada Srbije kaže da je Srbija spremna za pet poglavlja.

"Proces evropskih integracija je kompleksan i nije imun na političke >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << probleme u EU. Smatram da je EU trenutno u fazi preispitivanja sopstvenih problema, pa se proces proširenja ne nalazi visoko na listi prioriteta i tu vidim razlog nešto smanjene dinamike", rekla je ministarka za današnje "Novosti".

Ona je naglasila da je važno da se poglavlja otvaraju i da Srbija radi na novim, da bude spremna kada se prilike poboljšaju.

"Strpljenje, odgovorna rešenost i upornost, ne pokazivanje frustracija u procesu integracija, moji su principi, pa i onda kad stvari nisu idealne. To zahteva pozicija ministra za evropske integracije i time se rukovodim", rekla je Joksimovićeva.

Visoki izvor iz Saveta Evrope za "Novosti" tvrdi da bi bilo mnogo da se u ovom trenutku, odjednom, otvori pet poglavlja.

"Države članice ne žele da se prebrzo napreduje u iščekivanju najavljene reforme EU. Zato su neke najskeptičnije zemlje smatrale da treba "spustiti loptu" i ne žuriti previše", rekao je neimenovani sagovornik "Novosti".

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.