Joksimović: Ako se reforme ubrzaju, Srbija može u EU 2025.

Izvor: N1 televizija, 22.Jun.2018, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Ako se reforme ubrzaju, Srbija može u EU 2025.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji navodi da nije nerealno da Srbija 2025. postane članica ako ubrza reforme.

"Vrlo pozitivna deklaracija. Vrlo je pozitivno govorila o reformama Srbije. Čak je rečeno da 2025. nije nerealna za Srbiju ukoliko se reforme upravo iz ovih oblasti (vladavina prava, pravosuđe i sloboda medija) ubrzaju", rekla je Joksimović za RTS.

Ona je kazala da će >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ta rezolucija EP biti usvojena tek u novembru, a da je vrlo pohvalna za ekonomiju Srbije i da se vidi da Srbija nesumnjivo učestvuje u procesu pomirenja.

Govoreći o otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, ministarka je rekla da je poglavlje 33 (budžetske i finansijske odredbe) važno jer će se Srbija pripremiti za učešće u zajedničkom budžetu EU i 13 (ribarstvo) koje će otvoriti podsticaje za obnovu ribljeg fonda.

"Naše uplate će biti manje od onoga što ćemo dobijati za ukupan razvoj, poljoprivredu, infrastrukturu", rekla je Joksimović.

Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom i da ojača vladavinu prava, pošto nezavisnost pravosuđa nije osigurana i još nema napretka u slobodi izražavanja i medija, navodi se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji.

U nacrtu izveštaja izvestioca Dejvida Mekalistera navodi se da srpska skupština ne ispunjava svoju ulogu kontrole izvršne vlasti, kao i da treba ubrzati rad na normalizaciji odnosa s Kosovom što treba da bude definisano pravno obavezujućim sporazumom.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.