Jeremić i Bilt ocenili da je 2011. ključna za put ka EU

Izvor: Politika, 08.Dec.2010, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić i Bilt ocenili da je 2011. ključna za put ka EU

BEOGRAD – Ministri spoljnih poslova Srbije i Švedske Vuk Jeremić i Karl Bilt složili su se u Beogradu da će 2011. godina biti od presudnog značaja za evropske integracije Balkana.

Posle jednočasovnog razgovora Bilt je ocenio da je uprkos nerešenim pitanjima Srbija ostvarila veliki napredak na putu ka EU.

„Srbija je u tom smislu učinila veliki napredak i on je vidljiv. Iako postoje određena nerešena pitanja, taj napredak je nešto što će se ceniti”, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je on.

Bilt je najavio da će sledeće nedelje u EU biti održan sastanak posvećen proširenju Unije.

„Imali smo u prethodna dva dana važne sastanke u EU, a sledeće nedelje ćemo imati još jedan sastanak na kojem ćemo razmatrati pitanje proširenja EU”, naveo je.

Jeremić je posle sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kazao novinarima da je cilj Srbije da naredne godine dobije status zvaničnog kandidata za pristupanje EU.

„Najviše smo razgovarali o 2011. godini koja će po mnogome biti od presudnog značaja za Balkan naročito u kontekstu evropske integracije. Iako nas očekuje teška ekonomska godina nadam se da će upravo 2011. biti pređene neke linije sa kojih više nema povratka. Kad je reč o evropskoj integraciji cilj Srbije je dobijanje zvaničnog statusa kandidata”, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija će naredne godine preuzeti predsedavanje u tri ključne regionalne inicijative i usmeriće svoju regionalnu politiku ka normalizaciji i stabilizaciji prilika na Balkanu i ubrzanju evropskih integracija.

Jeremić je zahvalio Biltu na čvrstoj podrši Srbiji i Balkanu na evropskom putu i ocenio da ne postoji ministar spoljnih poslova, koji nije iz regiona, a koji bolje poznaje prilike u regionu.

Govoreći o Kosovu Bilt je izrazio nadu u ostvarenje brzog napretka dodajući da je pažnja EU usmerena da se nakon usvajanja rezolucije u Generalnoj skupštini UN i izbora na Kosovu „krene dalje”.

Upitan da li su vlasti Švedske i SAD kontaktirale zbog hapšenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Bilt je istakao da je pravosuđe Švedske nezavisno i da tih kontakata nije bilo, jer politički autoriteti po zakonu nemaju uticaja na pravosuđe.

Bilt je kazao da će ubrzo ponovo posetiti region, jer je planiranu posetu Bosni i Hercegovini odložio pošto zbog političke situacije odmah putuje u Moldaviju.

Beta

objavljeno: 08.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.