Izvor: RTS, 24.Sep.2021, 06:11

Jedan punjač menja sve – kroji li EU sudbinu “Epla“

Evropska komisija je predložila da USB tipa C bude zajednički ulaz za sve elektronske uređaje. Tako bi mobilni telefoni, tableti, kamere, slušalice, prenosni zvučnici i ručne konzole za video-igre mogli da se pune istim punjačem bez obzira na marku uređaja. Punjači će se prodavati odvojeno od uređaja. Taj predlog trebalo bi da usvoji Evropski parlament i države članice Unije. Komisija poručuje da nema cilj da naudi “Eplu” i da je odluka doneta jer kompanije, uprkos desetogodišnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razgovorima, nisu uspele da se dogovore o zajedničkom rešenju.
"Epl", čiji su uređaji opremljeni različitim portom dugo se protivio tom planu Unije, tvrdeći da bi to ugušilo inovacije i dovelo do veće količine elektronskog otpada, budući da bi svi drugi punjači zastareli.

Novi zakon će verovatno stupiti na snagu 2024. godine, jer ga prvo mora odobriti Evropski parlament, a zatim usvojiti proizvođači. Osim telefona, primenjivao bi se na kamere, slušalice, prenosne zvučnike i konzole za video igre.
To ne bi uticalo na bežične punjače, ali glavna promena bi se dogodila za "ajfon", koji trenutno ima "lajtning" port za punjenje.
"Šta nudimo? Više slobode, manje troškova i manje elektronskog otpada", rekao je Tijeri Breton, evropski komesar za trgovinu.
Brisel ističe ekološke koristi i 250.000.000 evra uštede koliko građani godišnje troše na kupovinu punjača.
Komisija poručuje da nema cilj da naudi "Eplu" i da je odluka doneta, jer kompanije, uprkos desetogodišnjim razgovorima, nisu uspele da se dogovore o zajedničkom rešenju.
"Moj komisijski telefon, ima USB ulaz tipa C. Imam još jedan, od brenda koji neću spomenuti, ali znate čiji je. Tu je ulaz koji nije kompatibilan, tako da moram da nosim dva punjača sve vreme. To je noćna mora. Mi na to stavljamo tačku. Evropski potrošači moći će da koriste jedan punjač za svu svoju prenosnu elektroniku. Predlog nije ni protiv koga. Sve što radimo je u interesu potrošača", istakao je Breton.
Mnogi poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su tu objavu.
"Potpuno je apsurdno tražiti od Evropljana da svaki put plate novi punjač, dok su nam fioke pune", rekla je Saskija Brikmont, poslanica Zelenih.
Sa druge strane, predlog je naišao na kritike tehnoloških analitičara.
"Ovo je krajnje glup način za pristup dizajnu i standardizaciji proizvoda. Šta se dešava za pet godina kada neko želi da koristi bolji konektor?", upitao je tehnološki analitičar Benedikt Evans na Tviteru.

Ipak, ako zakon bude usvojen kako je predložila Evropska komisija, postaće nezakonito prodavati elektronski uređaj bez USB-C priključka za punjenje.
"Epl" bi morao da pređe na USB-C za svoje proizvode koji se prodaju širom bloka, rekao je zvaničnik komisije, napominjući da tehnološki gigant već prodaje nove tablete sa takvim priključcima za punjenje.
Zakonodavni predlog je korak unazad za "Epl", kog su regulatori Evropske unije optužili za održavanje nepravednih taksi na rivalskim servisima za strimovanje muzike poput "Spotifaja", a koji zavise od "Eplove" prodavnice aplikacija.
"Udarac u stomak" Takođe, se suočava sa istragom u vezi sa "Epl pej" uslugom, jedinom uslugom plaćanja dostupnom na "Epl" proizvodima za koju su zvaničnici EU naveli da bi mogla da predstavlja kršenje pravila konkurencije Unije.
Danijel Ajvs, generalni direktor istraživanja kapitala u Vedbuš Sekjuritiju nazvao je predlog Evropske unije "udarcem u stomak za Epl" koji bi primorao tu kompaniju da prilagodi dizajn i lanac snabdevanja, što bi koštalo do milijardu dolara.

"Time se bitka između Epla i EU podiže na viši nivo. To je kao da primorate Netfliks da pored strimovanja obezbedi i pregled video-rikordera", rekao je Ajvs.
Zvaničnici Evropske unije i zakonodavci u Evropskom parlamentu zagovarali su jedinstveni punjač od 2009. godine, kada je na tržištu bilo više od 30 opcija punjenja, a sada ih ima tri.
Tvrdili su da bi manje žica bilo pogodnije za korisnike i bolje za životnu sredinu, jer su punjači za mobilne telefone odgovorni za 11.000 tona elektronskog otpada godišnje u čitavom bloku, procena je Evropske komisije.
"Epl": Ograničavanje inovacija Argument "Epla" je da je Evropska unija uvela jedinstveni punjač 2009. godine, ograničila bi inovacije koje su dovele do USB-C i "lajtning" konektora. U saopštenju, kompanija je navela da, iako pozdravlja posvećenost Evropske komisije zaštiti životne sredine, zalaže se za rešenje koje je ostavilo stranu interfejsa za punjenje otvorenom za inovacije.
Breton je u četvrtak rekao da je upoznat sa zabrinutošću "Epla".
"Svaki put kada pokušamo da damo predlog, takve kompanije počinju da govore: To će biti protiv inovacija. To uopšte nije protiv inovacija. To nije ni protiv koga. To je za evropske potrošače", naglasio je Breton.
Kritičari takvog predloga govore da akcija Evropske unije dolazi prekasno, zbog pada tipova konektora poslednjih godina.
Polovina kablova za punjenje prodatih sa mobilnim telefonima 2018. imala je USB mikro-B konektor, dok je 29 odsto imalo USB-C, a 21 odsto "lajtning" konektor, prema studiji koju je objavila Evropska komisija 2019. Udeo USB-C portova za punjenje se najverovatnije povećao, jer se većina Android telefona sada prodaje sa njima.
Evropska komisija je saopštila da će zahtevati od proizvođača da prodaju uređaje bez punjača, a ako opcija u paketu ostane dostupna, morala bi se ponuditi izdvojena opcija istog proizvoda.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.