Jadran u plamenu: CG traži pomoć EU, Split odbranjen

Izvor: B92, 17.Jul.2017, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jadran u plamenu: CG traži pomoć EU, "Split odbranjen"

Bukte požari na Jadranu. U Splitu jedan čovek preminuo, na desetine ostalo bez kuća. Situacija s požarima na crnogorskom primorju teška. Zatražena i pomoć EU.

RTCG navodi da su predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili zahtev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, ocenjujući da je situacija alarmantna i da treba tražiti pomoć iz regiona.

Ministarstvo unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtev za međunarodnu pomoć, a, kako je istakao prvi čovek tog resora Mevludin Nuhodžić, odgovor očekuju do kraja dana.

"Sa našim snagama kontrolišemo situaciju i bez avijacije jer meteo uslovi nisu dozvolili da se u gašenje uključe avioni zbog jakog vetra. Zatražili smo pomoć od Evropske unije i naš zahtev se već razmatra u Briselu, o mogućnosti da se u pomoć uključe avioni sa najbližih destinacija u okruženju i postoji mogućnost da nam već večeras bude upućena pomoć avionima", kazao je Nuhodžić novinarima na požaru na Luštici.

Na pitanje novinara da li je ovakva organizacija razlog za ostavku, ministar je kazao da nije jer su sve raspoložive snage uključene u akciju.

On je rekao da "dromader", koji je na prethodnom gašenju prizemljen, nije bezbedan i da je bilo kratko vreme da bi se on osposobio za dejstvo, a procedura za njegov remont traje dugo.

Nuhodžić je kazao i da se razmišlja o nabavci novih aviona.

On je ponovio apel građanima da prijave svaku sumnju u podmetanje požara.

"Složeni meteorološki uslovi, jak vetar i vrućine utiču na požare, a statistika pokazuje da često građani svojom nepažnjom budu uzročnik požara", kazao je Nuhodžić, koji je nakon Luštice obišao i požarišta na području opštine Kotor.

Dalmacija je u plamenu, piše zagrebački portal "Indeks". Kako se navodi, ceo dan gori na više mesta, najgore je u zaleđu između Omiša i Splita.

Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedeljka - 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tokom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do Mosora se na stotine vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvek nemilosrdno duva i stalno menja smer vatre, javlja "Indeks".

Vatra je u popodnevnim satima satima stigla do Splita i po tom gradu pepeo je padao poput pahuljica.

Zatvoren je Siti senter uan u Splitu. Centar je na strani prema Mejašima, sa strane Žrnovnice.

U večernjim satima vatra je uhvatila i prva splitska predgrađa. Nebo iznad grada je prekriveno gustim crnim dimom. Planula je benzinska pumpa kod Solina, splitsko gradsko groblje Lovrinac, a vatra je uhvatila i splitsko smetlište Karepovac tako da gradu sad osim vatre preti i ekološka katastrofa, ističe "Indeks".

Policija je upozorila ljude da se sklone s puteva i izbegavaju benzinske pumpe.

Čitaoci "Indeksa" su javljali da gore dalekovodi I da se mogu videti bleskovi i čuju se eksplozije.

Glavni vatrogasni zapovednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina izjavio je da je oko 22,30 h Split odbranjen, i da je sve pod nadzorom, a da vatrogasci još treba da ugase požar kod Mejaša, što će uskoro biti i učinjeno, preneo je "Indeks".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da se čini sve što je moguće da bi se sprečili veće razmere štete izazvane požarima u Dalmaciji i najavio da će Hrvatska, ako bude potrebno, iskoristiti mehanizme civilne zaštite i odbrane od požara na evropskom nivou.

U intervjuu koji je dao Hrvatskoj radioteleviziji povodom godinu dana otkako je preuzeo dužnost predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Plenković je rekao da je u stalnom kontaktu sa ministrom odbrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem koji, sa članovima Državne uprave za zaštitu i spasavanje u Dalmaciji obilaze mesta katastrofalnih požara koji su zahvatili velika područja i prete naseljenim mestima.

"Ako se požari nastave i ako bude potrebno i ako tako procene naše službe, naravno da ćemo iskoristiti kvalitetne odnose koje imamo s drugim zemljama i iskoristiti mehanizme civilne zaštite te odbrane od požara na evropskom nivou kako bi nam eventualno pritekle u pomoć druge zemlje kao što i mi znamo često pomoći drugima", rekao je Plenković, prenosi Hina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MUP Crne Gore traži pomoć EU

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2017

Situacija sa požarima na crnogorskom primorju danas je veoma teška, pa je zatražena i pomoć EU, javlja RTCG...Navodi se da su predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili zahtev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.