JEZIK STAO IZMEĐU BUGARA I MAKEDONACA: Bugarska vlada donela odluku, pada li veto Severnoj Makedoniji?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2021, 14:38

JEZIK STAO IZMEĐU BUGARA I MAKEDONACA: Bugarska vlada donela odluku, "pada" li veto Severnoj Makedoniji?

Bugari ne odustaju od veta na ulazak Severne Makedonije u EU

Privremena vlada Bugarske danas je isključila bilo kakvu promenu stavljanja veta na pokretanje pregovora o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Prošlog novembra Bugarska je blokirala zvanični početak pristupnih pregovora Severne Makedonije EU zbog sporova oko istorije i jezika, preneo je Rojters.

Sofija je, takođe, optužila Skoplje za govor mržnje i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neuspeh u primeni bilateralnog sporazuma o prijateljstvu iz 2017. godine.

- Okvirni stav Bugarske (po tom pitanju) usvojen je konsenzusom svih političkih stranka u bugarskom parlamentu. Kao privremena vlada, nemamo ovlašćenje da to promenimo - rekao je novinarima novi ministar spoljnih poslova Svetlan Stoev.

Stoev (60), karijerni diplomata, rekao je da će uložiti sve napore da održi dijalog sa Severnom Makedonijom.

- Sve je u rukama zvaničnika u Severnoj Makedoniji. Oni vrlo dobro poznaju bugarski stav i ne bi trebalo da pretpostavljaju da će doći do promene u naredna dva ili tri meseca dok ova privremena vlada bude na funkciji - rekao je on.

Sofija želi da Skoplje prizna da njena nacija i jezik imaju bugarske korene i želi da se okonča antibugarska retorika.

Severna Makedonija navodi da njen identitet i jezik nisu otvoreni za diskusiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.