Izložba o hrabrim ženama tokom pandemije u niškom EU info kutku

Izvor: JužneVesti.com, 24.Apr.2021, 09:42

Izložba o hrabrim ženama tokom pandemije u niškom "EU info kutku"

Fotografije praćene audio-pričom na kojima je prikazano deset žena iz cele Srbije, a koje su tokom pandemije kovida dale primer i doprinele boljitku društva, od danas zainteresovane Nišlije mogu videti na izložbi u niškom EU info kutku. Posetioci će na toj lokaciji moći da pogledaju radove, čiji su autori Sandra i Igor Mandić, sve do petka, 7. maja.

Multimedijalna izložba "Kada je svt stao, one nisu" prikazuje iskustvo, rad, kao i hrabrost deset žena iz različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sfera života tokom pandemije – kako su se osećale, koja je bila njihova uloga i na koji način su doprinele svojoj zajednici. Izložba će trajati do 7. maja; foto: EU info kutak

Izložba prikazuje umetničke fotografije velikog formata 10 žena iz svih sfera života koje su dale primer i doprinele boljitku našeg društva tokom pandemije COVID-19. Među njima su medicinska sestra, nastavnica, apotekarka, prodavačica, itd - navode iz EU info kutka.

Jedna od tih žena je i medicinska sestra iz Niša Slađana Đokić koja navodi da nisu znali sa čim se susreću u kriznoj situaciji, ali da su svi zdravstveni radnici bili maksimalno profesionalni.

Sam početak ove krize u martu prošle godine je bio mnogo težak, sa strahom, panikom. Prvi dan je bio najteži, kada smo saznali da se borimo sa nečim nepoznatim, nevidljivim. Teško je bilo doći kući, ugrožavati svoju porodicu, prijatelje, ali nam je posao takav da smo svi morali da budemo u prvoj borbenoj liniji - kaže Đokićeva.

Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju priče 10 žena; foto: EU info kutak Žene koje su predstavljene na fotografijama primeri su otpora i hrabrosti, poručuje Anđa Petrović iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pa ističe da one u kriznoj situaciji nisu stale, onda kada su se mnogi uplašili.

Veoma je važno da budemo svesni toga da su žene često kroz istoriju bile pokretačka snaga i održavale društvo u teškim trenucima. Isto tako, treba da znamo da su žene nesrazmerno više pogođene posledicama pandemije. One su više ostajale bez posla u odnosu na muškarce, nasilje nad ženama se povećalo, a takođe je sav neprepoznat, neplaćen kućni rad pao više na leđa žena, koje su zbog toga morale često da ostavljaju po strani svoj profesionalni razvoj - navodi Petrovićeva.

Izložba je najpre predstavljena na Međunarodni dan žena u Beogradu kao deo globalne kampanje "Žene liderke" Ujedinjenih nacija, a nakon postavke u Nišu nastaviće svoj put i u drugim gradovima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.