Izađite u susret Srbiji, odlazak kineskog investitora katastrofa

Izvor: B92, 15.Jan.2019, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izađite u susret Srbiji, odlazak kineskog investitora katastrofa"

Predsednik Srbije još jednom je zamolio EU da izađe u susret Srbiji kada sutra bude odlučivala o kvotama za izvoz čelika, jer je to od ogromnog značaja za nas.

"Zamolio bih komesarku Sesiliju Malstrom, sa kojom će se i premijerka danas sastati, ali i Žan Klod Junkera i sve druge da izađu u susret Srbiji", rekao je Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ambasadorima EU.

Kako je rekao, izašlo se u susret, u skladu sa sporazumom, "nategnutom" forumulacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sporazuma o asocijaciji i pridruživaju, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu i izrazio nadu da i Srbija može da spada u tu kategoriju.

"Ako ne po tom osnovu, onda po drugom", rekao je Vučić i ponovio da bi kvote bile težak udarac za Srbiju.

Vučič je naveo da je to za nas od ključnog značaja i podsetio da izvoz čelika iz Srbije čini svega 1,5 odsto ukupne proizvodnje EU, što je mali broj.

"Nadamo se da će razumeti našu molbu, ne moram da govorim šta bi za nas značio odlazak kineskog investitora iz železare u Smederevu. To ne bi bilo samo 10-15.000 ljudi manje, to bi bila katastrofa za srpsku ekonomiju. Shvatamo da su to odnosi koji se pre svega tiču EU i Kine, ali molimo da naši interesi budu uvaženi, to je moja molba", kazao je Vučić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da su razumeli važnost ovog potanja za Srbiju.

"Evropska komisija je završila inicijalni deo istrage 4. januara i obevestila Svetsku trgovinsku organizaciju o tome. To nije nešto što se tiče samo Srbije već svih trećih zemalja van EU. Mi pažljivo posmatramo ovo pitanje i EK će sigurno odgovoriti na nezavisan način i moramo da sačekamo njihovu odluku", naveo je Fabrici.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Odluka o kvotama za čelik od vitalnog interesa za Srbiju

Izvor: RTS, 15.Jan.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da je sa ambasadorima EU razgovarao o evropskom putu Srbije, Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu. Napominje da su kvote za izvoz čelika o kojima sutra odlučuje EU od vitalnog interesa za Srbiju. Šef delegacije EU Sem Fabrici je rekao da će Unija...

Nastavak na RTS...

Vučić se nada pozitivnoj odluci EK o kvotama za kineski čelik

Izvor: Beta Video, 15.Jan.2019

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao danas da se nada da će Evropska komisija sutra doneti odluku o kvotama za uvoz kineskog čelika koja će biti pozitivna za Srbiju gde je kineska HBIS grupa vlasnik smedevske železare. ``Nepovoljna odluka Evropske komisije bi bila katastrofalna...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.