Ivanović: Evropa ne treba da postavlja nemoguće zadatke

Izvor: Glas javnosti, 23.Maj.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Evropa ne treba da postavlja nemoguće zadatke

NOVI SAD - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da Evropa pred Srbiju ne treba da postavlja nemoguće zadatke, a takav zadatak bi bilo insistiranje da se sa Kosovom uspostave bilateralni odnosi kao sa svakom drugom državom.

"Kosovo za Srbiju nije i nikada neće biti država", naveo je Ivanović i dodao da je potpuno pogrešna teza zagovornika podele Kosova koji posežu za Evropskom unijom kao argumentom, tvrdeći da nam se kandidatura >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << smeši i da je bavljenje Kosovom nepotrebno gubljenje energije i vremena.

"To je potpuno pogrešna teza. Jer, sve i da na taj način "rešimo" pitanje Kosova, ništa brže ne bi bilo naše približavanje EU, pošto su za Evropu reforme u svim oblastima srpskog društva, kao i završetak saradnje s Haškim tribunalom, neuporedivo važnije teme od toga šta ćemo mi i kako s Kosovom", naveo je Ivanović. u autorskom tekstu za Dnevnik

Državni sekretar smatra da mnoge stranke u Srbiji o Kosovu znaju veoma malo i ponekad izgledaju "nezgrapno i nespretno, nudeći rešenja samo naizgled laka i prijemčiva".

"Treba li uopšte podsećati na to da je i Slobodan Milošević pokušao da kosovsko pitanje reši na "lak način". Rezultat smo svi i videli i na svojoj koži osetili. Naprosto, za Kosovo nema ni lakih, ni brzih rešenja", ocenio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, Srbija neće sačuvati obraz ni insistiranjem na zadržavanju severa Kosova, jer bi time prekršila sve principe na kojima je do sada gradila odbranu teritorijalnog integriteta, ali bi i "pustila niz vodu značajan deo srpskog stanovništva koji živi južno od Ibra".

"Posledično, impuls podela mogao bi da se prenese i pogodi i neke druge delove Srbije. Pri tome ne mislim samo na Preševo, gde bi tamošnji Albanci nesumnjivo istakli separatističke zahteve, nego i na Sandžak, gde i bez toga jačaju veoma radikalni krugovi. Pa čak i na Vojvodinu, u kojoj bi se takođe osetila nova energija kod onih koji zagovaraju veću samostalnost pokrajine", naveo je Ivanović.

Ako postoji dobra politička volja obe strane, trebalo bi izvršiti RAZGRANIČENJE uz medjunarodno posredovanje i garancije. Sever Kosmeta bio van Pokrajine, a DEO Preševske doline zapadno od autoputa, tamo gde su albanci u većini, nap. Preševo ili Trnovac, kao i brdska sela prema Kosmetu, bili bi u Pokrajini. Nova granica AP KiM bi morala da bude prhvatljiva i prihvaćena od obe strane. Time se ne bi menjao status Pokrajine za Srbiju ( ni status tzv. države Kosovo za albance), ali bi se značajno smanjile tenzije izmedju dva susedna naroda. Tako bi se omogućilo desetinama hiljada ljudi da žive pod upravom koju oni hoće - iz Beograda ili iz Prištine. A, to bi već rešilo mnoge probleme i pokazalo da možemo da se dogovorimo o našim budućim odnosima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.