Mičel: SAD očekuju uspešan referendum u Makedoniji

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2018, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mičel: SAD očekuju uspešan referendum u Makedoniji

Sjedinjene Američke Države očekuju uspešan referendum o imenu Makedonije i primeni Dogovora sa Grčkom, radi zaokruživanja procesa učlanjenja u NATO i EU, ponovio je u Skoplju visoki funkcioner Stejt departmenta Ves Mičel.

Mičel je na sastanku sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim istakao snažnu podršku SAD punopravnom članstvu Makedonije u NATO i >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << EU.

Pomoćnik državnog sekretara SAD je "pozdravio napore Makedonije na tom putu, posebno konstruktivnu politiku sa susedima, kao i postizanje rešenja za spor oko imena sa Grčkom", navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva spoljnih poslova.

Nikola Dimitrov je u razgovoru sa Mičelom potencirao važnost podrške SAD u severnoatlantskim integracijama Makedonije i saradnju dve zemlje zasnovanu na strateškom partnerstvu.

"Naše zasluženo članstvo u Alijansi značajno će doprineti građenju prosperiteta i bezbednijoj Makedoniji, što će biti od značaja i za ceo region", rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Ves Mičel će se sresti i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a planirani su i sastanci sa i predstavnicima parlamentarnih partija i poslovne zajednice, sa kojima će, kako je najavljeno razmeniti mišljenje i naglasiti podršku za priključivanje Makedonije "zapadnoj porodici".

Poseta Mičela Makedoniji deo je pojačane diplomatske podrške zemalja Zapada referendumu 30. septembra na kojem građani treba da se izjasne o promeni imena države u Severna Makedonija, što je uslov za EU i NATO integracije.

U Skoplju boravi i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, a za ponedeljak je najavljen dolazak američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa.

Da bi pozvali građane da iskoriste demokratsko pravo i utiču na budućnost svoje zemlje, Skoplje su prošle sedmice posetili nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i američki senator Ron Džonson, blizak saradnik predsednika Donalda Trampa.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Mičel: SAD očekuju uspešan referendum u Makedoniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Sep.2018

Sjedinjene Američke Države očekuju uspešan referendum o imenu Makedonije i primeni Dogovora sa Grčkom, radi zaokruživanja procesa učlanjenja u NATO i EU, ponovio je danas u Skoplju visoki funkcioner Stejt departmenta Ves Mičel. Mičel je na sastanku sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.