Italija se zalaže da se ubrzaju pregovori EU sa Srbijom

Izvor: Beta, 17.Dec.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija se zalaže da se ubrzaju pregovori EU sa Srbijom

Italijanski ministar za evropske poslove Italije Vinćenco Amendola je danas izjavio u Beogradu da se Italija zalaže da nova Evropska komisija utvrdi jasan plan koji bi podrazumevao ubrzavanje pregovora o prijemu Srbije u EU.Amendola je to rekao na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem."Proširenje na Zapadni Balkan bi, kao geopolitički prioritet, bio istorijski korak za EU", rekao je Amendola.U saopštenju je Vučićčev kabinet preneo da je Amendola rekao da Italija podržava incijativu "mali Šengen" za saradnju Zapadnog Balkana.Vučić i Amendola su istakali zadovoljstvo saradnjom Srbije i Italije. Ove godine se obeležava decenija od uspostavljanja strateškog partnerstva i 140 godina diplomatskih odnosa.Vučić je zahvalio Italiji zbog kontinuirane podrške evrointegraciji Srbije, posebno jer ona nastoji da evrointegracija i Srbije i regiona ubuduće bude u fokusu EU.Predsednik je ocenio važnom poruku 16 članica EU Evropskoj komisiji, medju čijim inicijatorima je Italija, da je evropska integracija najbolji način da se ostvare trajna stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana.Vučić je rekao da Srbija nastavlja reforme, neophodne za pridruženje EU, i ukazao da je potreban jasan strateški plana za proširenje EU uz "vremenski okvir", piše u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Bakota: Hrvatska kao predsedavajuća EU ima posebnu odgovornost prema susedstvu FOTO

Izvor: B92, 17.Dec.2019

Beograd -- Ambasador Hrvatske u Srbiji, Gordan Bakota, razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksndrom Vučićem...Bakota je rekao danas, u oproštajnom susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je pred Hrvatskom, koja od 1. januara preuzima predsedavanje EU, posebna odgovornost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.