Italija se nada da će izbeći sankcije, EU neumoljiva

Izvor: B92, 25.Nov.2018, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija se nada da će izbeći sankcije, EU neumoljiva

Italija, dijalog o svom budžetu koji je Brisel odbacio, nastavlja sa EK i nada se da će izbeći sankcije, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte.

"Uveren sam da ćemo dijalogom izbeći proceduru uvođenja sankcija", rekao je Konte u Briselu gde se sastao s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Konte je rekao da je na sastanku na kojem nije donet nikakav zaključak, ponovo potvrđena volja za dijalogom. Evropska komisija otvorila je nedavno put >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ka eventualnim finansijskim sankcijama Italiji pošto je 21. novembra ponovo odbila italijanski nacrt budžeta za koji smatra da ne poštuje propise

Sa onim što nam je italijanska vlada dala na uvid, vidimo da postoji rizik da zemlja krene u nestabilnost.... Procedura postupka prekomernog deficita na osnovu duga bila bi opravdana", izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Takva procedura može da dovede i do finansijskih sankcija Italiji. Odluka Evropske komisije nije iznenađujuća. Brisel je krajem oktobra odbio nacrt budžeta, što je prvi put u istoriji EU. Italija je odbila da ponovo razmotri svoj nacrt. Predloženim budžetom predviđen je deficit od 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) sledeće godine, što je tri puta više od ranijih ciljeva. EU odbacuje taj plan pošto se njime neće smanjiti javni dug Italije kako je obećano.

Njen dug od 130 odsto BDP-a dvostruko je veći od ograničenja u EU. Ukoliko zaista bude pokrenuta ta procedura i Italija ne revidira svoj nacrt, mogla bi da bude pogođena sankcijama u visini od 0,2 odsto svog BDP-a, a to je oko 3,4 milijarde evra. Te sankcije bi u teoriji mogle da budu uvedene narednog leta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Konte: Italija se nada da će dijalogom sa EU izbeći sankcije zbog budžeta

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2018

Italija, dijalog o svom budžetu koji je Brisel odbacio, nastavlja sa Evropskom komisijom i nada se da će izbeći sankcije, izjavio je kasno sinoć italijanski premijer Đuzepe Konte, prenose mediji u Rimu..."Uveren sam da ćemo dijalogom izbeći proceduru uvođenja sankcija", rekao je Konte u Briselu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.