Italija blokirala zaključke samita EU, otkazano obraćanje

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2018, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija blokirala zaključke samita EU, otkazano obraćanje

Italija je blokirala usvajanje zajedničkih zaključaka o raznim temama prvog dana samita EU u Briselu, dok ne vidi da li će biti prihvaćen njen zahtev da sve članice Unije "solidarno otvore svoje luke" i raspodele priliv ilegalnih imigranata koji dospeju u teritorijalne vode, i da svi prihvate imigrante, rekli su italijanski izvori.

Italijanski premijer Djuzepe Konte je rekao da će staviti veto i na dogovore >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o evropskoj odbrani i drugim usaglašenim temama, ako se sve okrene rešenju za ranije pristigle migrante koje odbijaju da solidarno prihvate partneri u EU, a što je izazvalo sukob i pretnju raskola u nemačkoj vladi.

Ako se u noćašnjoj raspravi na samitu ne nađe kompromisno rešenje za sveukupnu krizu s ilegalnim imigrantima koji najviše iz Italije i dalje većinom odlaze u Nemačku, kancelarka Angela Merkel ne bi mogla da otkloni ultimatum koji joj je do nedelje dao njen ključni koalicioni partner Horst Zehofer za zaustavljanje imigranata na nemačkim granicama, i vlada u Berlinu bi verovatno pala.

Italija bi se, kažu izvori zasedanja, tad verovatno našla takodje u teškoj situaciji jer bi njeni susedi blokirali granice, a kriza bi se samo zaoštrila.

Ipak, zvaničnici iz Francuske i drugih zemalja kažu da zasad nema volje da se "otvore granice", ali su spremni da raspodele deo pristiglih i budućih ilegalnih migranata.

To jedino oštro odbijaju zemlje Višegradske grupe koje naglašavaju da je ključno sprečiti dolazak brodova koji krijumčare ilegalne imigrante preko granica Unije.

Konferencija za novinare Tuska i Junkera otkazana

Lideri 28 zemalja su počeli samit temama bezbednosti i odbrane, zatim zapošljavanja, inovacija i proširenja EU. Zaključci koje su odobrile sve države članice očekivali su se večeras, posle razmatranja tih tema koje nisu bile kontroverzne.

 Ali, "pošto je jedna država članica uzdržana prema svim zaključcima, nikakvi zaključci nisu usvojeni u ovoj fazi", rekao je u kratkoj izjavi portparol Evropskog saveta koji okuplja šefove država ili vlada.

"Došlo je do dugog razgovora o proceduri, dužeg od pola sata", rekao je jedan evropski zvaničnik. "Italijani zadržavaju svoje mišljenje zavisno od ishoda debate o migracijama", rekao je on.

Po drugom evropskom izvoru, "bila je to veoma zagrejana diskusija i svi su se bacili na Italijane, ali dobro, nema konsenzusa, tako da nismo mogli usvojiti zaključke".

Ostalih 27 lidera je "iznenađeno, a ne nužno srećno", dodao je isti izvor.

Tako je večerašnja press-konferencija predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i njegovog kolege iz Evropske komisije Žan-Kloda Junkera otkazana. Rendevu je dat medijima na samom kraju samita, u petak popodne.

Tema migracija, najbolnija na samitu je rezervisana za večeru, te predstoji duga noć: po današnjem dolasku u Brisel, Đuzepe Konte koji okrivljuje svoje evropske kolege da su napustili Italiju da sama upravlja dolaskom migranata, vršio je pritisak.

"Čekamo akciju", rekao je šef nove italijanske populističke vlade. Ako konačni tekst o kojem se svi evropski lideri moraju složiti, ne zadovolji Rim, upozorio je on, na kraju samita "neće biti zajedničkih zaključaka".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.