Italija: Vlada mimo EU-a povećala ciljani deficit proračuna

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Sep.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Vlada mimo EU-a povećala ciljani deficit proračuna

RIM - Talijanska vlada odredila je u četvrtak da će u iduće tri godine proračunski manjak iznositi 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), čime se usprotivila željama Bruxellesa i čime su čelnici političkih stranaka odnijeli pobjedu nad nestranačkim ministrom gospodarstva Giovannijem Trijem.

Tria je prvotno želio nizak deficit od 1,6 posto iduće godine, nadajući se da će se poštovati zahtjevi Europske unije da Italija postupno smanji fiskalni manjak kako bi se smanjio >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << visoki javni dug. No, koalicijska vlada Pokreta 5 zvijezda i Lige, koja je preuzela vlast u lipnju, tražila je deficit od oko 2,4 posto BDP-a kako bi financirala svoja skupa politička obećanja, dok je Tria polako ublažavao svoje pozicije, ali nastojao zadržati deficit ispod 2 posto.

"Postignut je sporazum unutar cijele vlade za 2,4 posto, mi smo zadovoljni, ovo je proračun za promjene", izjavili su čelnik Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio i šef Lige Matteo Salvini u zajedničkom priopćenju nakon sastanaka s Trijem.

To predstavlja znatan pomak od prethodne vlade lijevog centra, koja je za 2019. planirala deficit od 0,8 posto BDP-a, a uravnoteženi proračun u 2020. godini. Analitičari procjenjuju da bi u petak moglo doći do pritiska na dionice i drugu talijansku imovinu jer su financijska tržišta očekivala da će se Tria oduprijeti zahtjevima za povećanje državne potrošnje od strane Salvinija i Di Maio, koji su zamjenici premijera.

"Do danas su tržišta igrala na sposobnost Trije da se odupre političkim snagama", kaže Francesco Galietti, direktor konzultantske kuće Policy Sonar.

Tria nije komentirao ishod sastanka u vladi, no Di Maio i drugi vladini dužnosnici kazali su da nema namjeru podnijeti ostavku.

"Od sada će situacija za Italiju biti teška. Europska komisija odbacit će ovaj proračun, a idućeg mjeseca rejting agencije vjerojatno će smanjiti rejtinge talijanskih obveznica", kaže Armando Marozzi, analitičar u tvrtki Medley Global Advisors.

Sa sjednice vlade o određivanju gospodarskih i financijskih ciljeva za iduće tri godine nisu objavljene procjene o gospodarskom rastu i kretanju javnog duga. Premijer Giuseppe Conte poručio je na Facebooku da su proračunski ciljevi razumni i hrabri te da će osigurati snažniji gospodarski rast i značajan društveni napredak za zemlju. Poručio je i kako proračunski plan uključuje najveći program javnih ulaganja ikada provedenih u Italiji.

Vladajuća koalicija je pritiskala Trija, akademika koji nije povezan s niti jednom strankom, kako bi povećao fiskalni deficit potreban za financiranje njezinih obećanja o smanjenju poreza i povećanju socijalnih davanja. Neki iz koalicije javno su poručili ministru da treba podnijeti ostavku ako ne može podržati njihove planove za potrošnju. Koalicijske stranke kažu kako prioritet mora biti politika financiranja, uključujući osnovni dohodak za siromašne i smanjenje minimalne dobi umirovljenja, a ne ispunjavanje ciljeva o deficitu koji su prethodno dogovoreni s Bruxellesom.

Ciljani proračunski manjak od 2,4 posto BDP ispod je gornje granice od 3 posto propisane pravilima EU, ali Italija je obećala Bruxellesu da će odlučno smanjivati deficit kako bi zaustavila rast njezinog golemog javnog duga. Talijanski javni dug iznosi oko 132 posto BDP-a i najveći je u EU nakon grčkog. Tečaj eura već je danima na valutnim tržištima pod pritiskom nakon napisa u talijanskim medijima o prepirkama u koalicijskoj vladi oko njezinog prvog proračuna. Nakon vijesti o ciljanom deficitu od 2,4 posto BDP-a, tečaj eura na azijskim valutnim tržištima skliznuo je jutros na 1,1640 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1750 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.