Ištvan Pastor: Treba nam ostvariva poltika proširenja EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2019, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ištvan Pastor: Treba nam ostvariva poltika proširenja EU

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da se nada da će novi sastav Evropske komisije voditi aktivnu, doslednu i ostvarivu politiku proširenja.

Pastor je, međutim, dodao da su ta očekivanja u suprotnosti sa odlukom EU da ne počne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"To bi bila poruka, ne samo za ove dve države, već za čitav region. Videli smo već decenijama kada iz nekog razloga žele da odlože donošenje konkretnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluka, onda postave nove uslove ili samo jednostavno povuku ručnu kočnicu", rekao je Pastor za RTV Panon.

On je dodao da ovo svakako utiče i na položaj Srbije, ali da Mađarska i dalje ostaje država koja zastupa priključenje Srbije EU.

Na pitanje koliko je prihvatljiva ideja Emanuela Makrona o specijalnom partnerstvu za Balkan, Pastor je rekao da bi, ukoliko se ostvari suština te zamisli, to na mnogo načina moglo pozitivno da promeni životne okolnosti i uslove u regionu.

"To je jedan brži i predvidljiviji proces čije rezultate bi ovaj prostor odmah mogao da koristi i uživa. To nas ne isključuje iz procesa pridruživanja, ali bi lečilo patnje čekanja", smatra Pastor.

On je ocenio i da je Srbija bolje pripremljena za pridruživanje Evropskoj uniji nego što to pokazuje sam tok procesa.

On je izrazio zadovoljstvo što je Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu, poreklom iz Vojvodine i član koalicije FIDES-HDNP postao izvestilac za Crnu Goru.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara takođe je govorio i o nedavno održanom pomenu nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944/45. godine u Čurugu, kao i o predstojećem podizanju spomenika, 2. novembra u Bačkom Gradištu.

Rekao je i da postoji saglasnost Skupštine Vojvodine i Vlade Vojvodine da sličan spomenik bude podignut i u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SVM: Nova Evropska komisija da vodi aktivnu i ostvarivu politiku proširenja

Izvor: Blic, 29.Okt.2019

Predsednik Saveza vojvodjanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da se nada da će novi sastav Evropske komisije voditi aktivnu, doslednu i ostvarivu politiku proširenja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.