Iskustva Srbije iz procesa evrointegracija važna za Republiku Srpsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskustva Srbije iz procesa evrointegracija važna za Republiku Srpsku

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem o međuresornoj saradnji, iskustvima Srbije u procesu pristupanja i budućim planovima naše države na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Jadranka Joksimović naglasila je da je Srbija opredeljena da sopstvena iskustva iz procesa EI prenese i podeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa drugima. Posebno je to, prema njenim rečima, važno zbog činjenice da je naša država identifikovana kao regionalni predvodnik u evropskim integracijama što je, uz želju, i obavezujuće u smislu zajedničkog regionalnog doprinosa EI i pomoći svima koji su iza nas u tom procesu.

Kada je o Republici Srpskoj reč, ministar je naglasila da su Memorandumom o saradnji MEI i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS predviđeni različiti modeli saradnje - pre svega kroz prenošenje iskustava u oblasti stručnog usavršavanja, pružanje podrške u izradi metodologije stručnog usavršavanja, pozivanje državnih službenika Republike Srpske na obuke od zajedničkog interesa, pružanje ekspertske pomoći iz oblasti EU na zahtev institucija Republike Srpske i organizovanje stažiranja u MEI.

Jadranka Joksimović akcentovala je i značaj prekogranične saradnje, koja se sa RS sprovodi u okviru saradnje sa BIH, a na nivou pograničnih opština. Na taj način se, kroz jedan od segmenata evropskih integracija i konkretne projekte, ostvaruju značajni rezultati. Prekogranična saradnja se realizuje kroz projekte održivog razvoja, biodiverziteta, kulturnog nasleđa, zaštite životne sredine.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da se u Srpskoj proces EI BiH aktivno prati i da je Republika Srpska zainteresovana i opredeljena da u potpunosti učestvuje u svim pripremnim aktivnosti koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom u procesu pridruživanja. Ocenio je da je Srbija primer posvećenosti procesu prostupanja ali i saradnje u regionu.

Naveo je i da Memorandum o saradnji MEI i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pruža mogućnost da se kadrovi iz RS na najbolji mogući način obuče i steknu iskustva koja će im biti dragocena u daljem radu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.